Hlavní obsah

České tuningové srazy z počátku tisíciletí, to byl svět sám pro sebe. Připomeňte si nejzajímavější kreace na dobových fotkách

Foto: Petr Jahoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá doba má nějaké svoje fenomény, jevy, které jsou pro ni typické. K výrazným fenoménům první dekády tohoto tisíciletí jistě patří obrovská obliba úprav automobilů.

Článek

Ano, auta se upravovala vždy, ale se začátkem třetího tisíciletí popularita tuningu vystřelila až do nebes, a to i v České republice. V roce 2001 totiž do kin dorazil snímek Rychle a zběsile, film, který podstatně ovlivnil mladé nadšence do aut. Hlavně díky němu (a jeho pokračováním) obliba modifikací automobilů vzrostla přímo raketově.

A po Česku se také začaly konat různé tuningové srazy, na nichž se scházeli fanoušci a majitelé upravených vozidel. Asi nejznámější takovou akcí jsou Mimoňské války, které se poprvé uskutečnily 20. září roku 2002. Už po měsíci, 19. října, proběhlo pokračování.

Právě na „válkách“ je také krásně vidět, jak obliba srazů rostla. Zatímco na první akci se podle pořadatelů ukázalo asi 150 aut, o měsíc později dorazilo už zhruba 600 vozů. Na třetím srazu, jenž se konal 17. května 2003, se objevilo 1 200 automobilů. A v květnu 2005 na sedmém setkání to bylo dokonce 7 000 vozidel… Tehdy zřejmě byla obliba tuningu v Česku na vrcholu.

Pojďme si tuto dobu připomenout.

Díky fotografiím, které nám poskytl Petr Jahoda, se můžeme vrátit dokonce přímo do zmíněného roku 2005. Místo Mimoně ale navštívíme Brno, konkrétně podzimní sraz na tamním automotodromu.

Petr tuto akci zmapoval důkladně, takže máme skvělou možnost připomenout si, jaký styl úprav tehdy frčel. Dnes nám auta modifikovaná před více než 15 lety mohou připadat poněkud zvláštní, možná až úsměvná, ale taková prostě byla doba. Stejně jako třeba účesy, móda, hudba nebo vybavení domácnosti se samozřejmě mění i trendy v oblasti úprav, stylingu a tuningu aut. Když si prohlížíte staré fotky, jistě se občas pobavíte nad tehdejším oblečením nebo účesem. S tuningem je to podobné.

V roce 2005 vládly výrazné barvy, řada vozidel se chlubí malými zpětnými zrcátky, velkými koly a uhlazenými díly karoserie. V módě byly čiré světlomety a zamračený pohled. A všimněte si, kolik vozů má zahlazené kliky nebo jediný stěrač. Někteří úpravci se pustili do modifikace dveří, oblíbené bylo otevírání ve stylu Lamborghini. Populární byl také „agresivnější“ tuning ve stylu Rychle a zběsile.

Ale dost slov, nejlepší představu si uděláte sami z fotografií v galerii. Petr nám mimochodem svěřil spoustu snímků i z jiných akcí a srazů, takže se můžete těšit na pokračování.

Související témata:
Načítám