Hlavní obsah

Stejné jméno, zcela jiné pojetí: Renault Scenic už není MPV a jezdí na elektřinu

Foto: Renault

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sériová podoba nového Renaultu Scenic se představuje a vlastně není příliš odlišná od konceptu představeného zhruba před rokem. To znamená, že jde spíš o hatchback s designovým stylem crossoveru než o plnohodnotné rodinné MPV.

Článek

Renault Scenic si od svého představení v roce 1996 rychle získal velkou oblibu rodin, protože šlo o první velkoprostorové auto kompaktních rozměrů. Bylo chytré, bylo praktické, bylo elegantní a nestálo ranec – není divu, že se ze Scenicu stal takový hit. Jenže po náporu vlny SUV i jeho prodeje klesaly a nezachránila ho ani stylová čtvrtá generace. Scenic se tak musel chtě nechtě zásadně změnit…

Foto: Renault

První Scenic (tehdy ještě jako Megane Scenic) bylo příjemně prostorné a praktické auto přátelské k rodině.

A tady je, Scenic pro novou dobu. Jméno zůstalo, ale všechno ostatní je jinak – místo nafouknutého MPV jde v podstatě o hatchback s designovými prvky crossoveru, místo jednoduchých spalovacích motorů je tu elektrický pohon. Pokud ho budete vnímat jako větší variantu elektrického Meganu E-Tech s novou designovou tváří, budete nejblíž pravdě.

Scenic E-TechMegane E-TechRozdíl
Délka4 470 mm4 200 mm+270 mm
Šířka1 864 mm1 768 mm+96 mm
Výška1 571 mm1 505 mm+66 mm
Rozvor2 785 mm2 685 mm+100 mm
Objem kufru545/1 670 l389/1 245 l+156/425 l

To vlastně nijak nevadí, protože Megane se povedl a chybělo mu jen víc vnitřního prostoru, což Scenic E-Tech rozhodně nabízí – a to ve všech směrech. Renault se také chlubí spoustou šikovných odkládacích schránek a promyšlenou loketní opěrkou vzadu (má integrovaný úložný prostor, dva držáky na nápoje a dva USB-C konektory, k tomu dvě otáčecí ramena, která umožní pohodlné sledování obrazovek chytrých telefonů a tabletů), jenže také tu jsou jen dva úchyty pro dětské sedačky a lavice je sice sklopná, jenže už ne posuvná. V podstatě jde tedy o hodně konvenční hatchback, jako je právě Megane E-Tech.

Foto: Renault

Nejvariabilnější částí interiéru nového Scenicu je zadní loketní opěrka.

S Meganem má nový Scenic zcela shodnou architekturu interiéru, stejný je i 12,3palcový digitální přístrojový štít a 12palcový infotainment OpenR Link postavený na software Android Automotive od Googlu, takže se můžete těšit na povedené mapy s navigací, na své oblíbené aplikace a digitálního asistenta s hlasovým ovládáním. Pod infotainmentem je pak jednoduchý ovládací panel klimatizace a ještě níže odkládací polička pro mobilní telefon s indukčním nabíjením.

Foto: Renault

Architektura a výbava je prakticky shodná s Meganem E-Tech.

To nás přivádí k faktu, že Scenic E-tech jezdí pouze na baterie. Ty jsou u koncernové platformy CMF-EV (sdílené s Nissanem) ukryté pod podlahou a mohou mít kapacitu 60 kWh pro dojezd přes 420 km, nebo dokonce 87 kWh umožňující dojezd přes 620 km. Scenic je pak stejně jako Megane pouze předokolkou s jedním elektromotorem, jež může mít výkon 170 koní (u menší baterie) nebo 220 koní (pro větší baterii).

Standardní dojezdProdloužený dojezd
Výkon125 kW (170 k)160 kW (220 k)
Točivý moment280 Nm300 Nm
Kapacita baterie60 kWh87 kWh
Dojezdpřes 420 kmpřes 620 km
Nabíjení DC130 kW150 kW
Nabíjení AC22 kW22 kW
0-100 km/h9,3 s8,4 s
Maximální rychlost150 km/h170 km/h

Úroveň regenerativního brzdění si můžete nastavovat pádly pod volantem ve čtyřech úrovních (od plachtění po řízení jedním pedálem), navigační systém vám také pomůže optimálně naplánovat delší cesty s nutností nabíjení (včetně automatického předehřevu baterie na ideální teplotu pro efektivní nabíjení). Nabíjecí karta Axigon pokrývající ty nejdůležitější dobíjecí sítě v ČR i v zahraničí vám pak umožní absolvovat takové nabíjecí zastávky rychle a pohodlně (stačí připojit kabel a přiložit kartu – a už nabíjíte). Za půl hodinku u nabíječky pak můžete další dvě hodiny drandit dálniční rychlostí.

Scenic E-Tech je samozřejmě také vybavený balíkem jízdních asistentů, které využívají všechny senzory a geolokační data. Adaptivní tempomat Stop&Go s funkcí vedení jízdy v pruhu tak dokáže změnit rychlost podle momentálního limitu, případně zpomalit před blížící se zatáčkou. Součástí výbavy je i kouč bezpečné jízdy, který vyhodnocuje váš řidičský styl a umí vám poradit, jak se na silnici chovat bezpečněji – což může být pro výcvik začínajících řidičů i umravnění těch méně zodpovědných docela šikovná funkce.

Další technickou vychytávkou Scenicu je panoramatická střecha Solarbay, která se po segmentech (oddělená přední a zadní část) dokáže zneprůhlednit, což omezuje skleníkový efekt v kabině. Sklo je navíc z 50 % recyklované, další recyklované materiály se uplatňují v kabině (palubní deska, potah volantu, čalounění sedadel, výplně dveří nebo podlahové rohože), na karoserii i v konstrukci vozu – celkem je Scenic E-Tech vyrobený z recyklovaných materiálů z 24 %. Také se zcela obejde bez živočišné kůže, kterou nahrazují přírodní a syntetické materiály.

Nový Renault Scenic E-Tech tak následuje ve stopách Espacu – známé jméno přináší ve zcela nové podobě, která je více relevantní dnešním požadavkům trhu (v překladu: „Kdybyste kupovali MPV, tak je automobilky stále vyrábějí.“). Tradicionalisté nejspíš pláčou, ale Scenic tak má faktickou naději na tržní úspěch (i když to jako elektromobil také nebude mít snadné). Držíme palce…

Reklama

Načítám