Hlavní obsah

Renault chystá další stylovou novinku inspirovanou legendárním modelem. Nová čtyřka by mohla vypadat takto

Foto: Instagram/LARSONdesign

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renault před několika týdny představil novinku, která navazuje na legendární „er-pětku“. To ale není konec, pohledného drobka s retro designem brzy doplní další model inspirovaný minulostí značky.

Článek

Tentokrát se dostane na Renault 4, legendární malé auto vyráběné v letech 1961 až 1994. Moderní provedení na původní „čtyřku“ naváže po designové stránce, po technické pak bude mít blízko právě nedávno odhalenému Renaultu 5.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nový Renault 4 bude představovat malý crossover, který bude o něco větší, vyšší a prostornější než hatchback Renault 5. Dostane také výraznější světlou výšku.

Jako základ poslouží nová platforma AMPR, vyvinutá pro elektromobily. Ano, R4 bude stejně jako R5 jezdit na elektřinu. Očekává se, že k dispozici budou minimálně tři výkonová provedení s elektromotorem uloženým vpředu a pohonem předních kol - stejně jako v případě Renaultu 5. Jenže v souvislosti se „čtyřkou“ se spekuluje také o verzi se dvěma elektromotory a pohonem všech kol.

Charakter crossoveru se pak má výrazně promítnout v naladění podvozku a jízdních vlastnostech. Renault 4 prý bude citelně měkčí než R5. Podle zástupců francouzské automobilky ale nemáme čekat houpání původního Renaultu 4, což je vcelku pochopitelné. Zvlášť u elektromobilu s těžkou baterií.

A design? O inspiraci originálem už byla řeč, takže se připravme na hranatou karoserii s retro nádechem a řadou detailů navazujících na původní Renault 4. Proporce poodhalily fotografie maskovaných prototypů, na které můžete narazit na internetu.

Právě tyto snímky jistě využil také známý designér a virtuální umělec vystupující na sociální síti Instagram jako LARSONdesign při tvorbě vlastní představy, jak by nový Renault 4 mohl vypadat. Jeho vize zaujme především interesantními světlomety, zvláštním provedením předních i zadních partií nebo vzhledem zadních sloupků.

Jak moc se Lars do podoby Renaultu 4 trefil, bychom se mohli dozvědět ještě letos. Očekává se, že francouzská automobilka novinku odhalí v říjnu na pařížském autosalonu. Do prodeje by R4 měla zamířit v příštím roce.

Reklama

Načítám