Hlavní obsah

Peugeot v závodě na spotřebu boduje. V České Trophy v ecoRally je na bedně

Foto: Peugeot ČR

České zastoupení Peugeotu do šampionátu nasadilo tři vozy e-208 oděné do barev české (a vlastně i francouzské) trikolóry. Mezi značkami si zatím drží výborné třetí místo.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen závodními speciály skákajícími přes horizont, za nimiž se zvedají oblaka prachu, je živ svět rallye. Třeba automobilka Peugeot se mimo jiné účastní i takzvané ecoRally, která, byť na specifických místech a ve specifickou dobu, probíhá se silničními vozy a téměř za běžného provozu – a i zde se řidiči leckdy zapotí.

Článek

V takzvané ecoRally jde místo o ukrajování desetin zejména o co nejnižší spotřebu a pravidelnost. České zastoupení značky Peugeot nasadilo do šampionátu Česká Trophy – ecoRally hned tři soutěžní vozy Peugeot e-208, příhodně oděné do barev české trikolóry. Díky účasti na loňském ročníku už značka měla zkušenosti a letos má z čeho těžit.

Do první etapy nastoupily dvě smíšené a jedna čistě mužská posádka – manželé Petr a Martina Vomáčkovi se v prvním ročníku ecoRally umístili dokonce na prvním místě, dobře si stáli i Kryštof a Nikola Hájkovi, když dojeli osmí. Třetí posádkou byli Lukáš a Miloš Dittrichovi. „Po minulém roce, kdy jsme stále ladili naši sehranost v autě a vychytávali poslední mouchy, doufáme, že se veškerá dřina vyplatila, a my tak budeme bojovat o nejlepší místa,“ říká řidič jednoho z vozů Kryštof Hájek.

První podnik české ecoRally, takzvaná ČEZ Czech New Energies Rallye, se konala 24. a 25. března v okolí Českého Krumlova. Startovalo se poblíž jaderné elektrárny Temelín a první etapa měřila 314 km, což pro vůz s normovaným dojezdem 362 km nepředstavovalo problém. Výzvou tak byly docela jiné faktory než dojezdová úzkost – jelo se od jedné odpolední do noční třiadvacáté, ke konci tak sehrála roli i jízda ve tmě a únava. Trojice peugeotů se umístila na 11., 15. a 27 pozici.

Foto: Peugeot ČR

Tým Peugeot aktuálně tvoří zleva manželé Kryštof a Nikola Hájkovi s bílým vozem, Lucie Kudrnovská a Nikola Homolová jezdí s červenou e-208 a manželům Petrovi a Martině Vomáčkovým dělá společnost modrý vůz.

Náročnější etapa, která se jela druhý den, hrála posádkám Peugeotu paradoxně do karet – z celkových 486 kilometrů celých 292 podléhalo takzvané zkoušce pravidelnosti. Pro modely e-208 v barvách trikolóry to nakonec znamenalo 5., 6. a 19. pozici. Díky konzistentním výsledkům si tak z celkového hodnocení prvního podniku české ecoRally odnesly celkové první místo.

Druhý podnik české ecoRally se jel v okolí Šternberka, takzvaná Futures Contproduct Classic Rally Morava proběhla 12. a 13. května. Zajímavostí ve stáji týmu Peugeot byla nová, čistě ženská posádka ve složení Lucie Kudrnovská a Nikola Homolová, která usedla do červeného vozu e-208.

V soutěžích rallye nejsou ženy-navigátorky ničím výjimečným, posádka skládající se výhradně z žen je však poměrně vzácným úkazem – ačkoliv najdou se i výjimky. V české ecoRally přitom startuje jednačtyřicet vozů, překvapivě jsou však pouze dva z nich obsazeny ženskou posádkou.

Posádkám jsou vozy zapůjčeny dlouhodobě, a tak se s nimi sžívají i během přesunů na jednotlivé podniky ecoRally. „Chceme, aby naši závodníci s elektromobily žili každý den, aby objevovali přednosti těchto vozů, cestovali, bořili předsudky o elektromobilitě a předávali své zkušenosti s každodenním používáním elektromobilu těm, kteří mají zatím k elektrickému pohonu nedůvěru,“ prohlásil Marco Venturini, ředitel značky Peugeot v ČR.

Foto: Peugeot ČR

Manželé Vomáčkovi se v loňském ročníku ecoRally umístili na prvním místě.

Ostřílení mazáci, řidiči prvních dvou vozů, Petr Vomáčka a Kryštof Hájek, popsali v pořadí druhý podnik jako velmi obtížný. „Snad to nejtěžší, co jsme kdy absolvovali!“ shodli se jednohlasně Hájek a Vomáčka. Čerstvě nasazená ženská posádka Homolová-Kudrnovská ho potom popsala doslova jako křest ohněm.

I přes obtížnost si však všechny posádky značky Peugeot odnesly velice slušná umístění – nejlépe si vedli manželé Hájkovi s bílým Peugeotem e-208 na krásném třetím místě, pěkné sedmé umístění si připsali i manželé Vomáčkovi s modrou e-208 a velmi solidně začaly i Kudrnovská s Homolovou – na první start v ecoRally je čtrnáctá příčka opravdu slušné umístění.

„První etapa odstartovala v osm večer v Olomouci a jela se přibližně do půlnoci. Startu předcházela administrativní a technická přejímka už od čtvrté odpolední, takže vzhledem k tomu, že jsme ještě v pátek šli do práce a poté jsme museli urazit cestu z Prahy do Olomouce, bylo to celkově velmi vyčerpávající. Náš Peugeot e-208 nás ale podržel. Cestu zvládl s jediným krátkým dobíjením a vše jsme stihli,“ popsal náročný program Petr Vomáčka.

Ani druhá noční šternberská etapa však nebyla procházkou růžovým sadem. Tlak na posádky kromě tmy a únavy zvyšovala také přítomnost zvěře, která se na trase druhé etapy Futures Contproduct Classic Rally Morava poměrně často vyskytovala.

Přesto posádky kromě konzistentnosti prokázaly i schopnost snášet stres během závodu – manželé Hájkovi se umístili na skvělém třetím místě, Vomáčkovi byli šestí a posádka Kudrnovská-Homolová si odnesla solidní šestnáctou pozici.

Pokračovalo se hned 13. května v 9.30 dopoledne, na posádky čekala šestihodinová ustálená jízda bez možnosti přestávek. Tady opět zabodovali Hájkovi, když se umístili na třetím místě, Vomáčkovým překazila naděje na čtvrtou příčku paradoxně jiná motoristická akce konaná ve stejný den, která jim dočasně zablokovala trasu, výsledkem tak bylo sedmé místo. Body do celkového hodnocení přinesly i Kudrnovská s Homolovou, skončily čtrnácté.

Hájkovi tak přispěli celkem 21 body, Vomáčkovi pomohli do celkového hodnocení připsat 13 bodů a o neméně důležitých 5 bodů se postarala ženská posádka Kudrnovská-Homolová. Díky konzistentním výkonům tak trojbarevná stáj značky Peugeot brala celkové třetí místo, a má tak bezvadně našlápnuto i do dalších podniků české ecoRally!

Kalendář ecoRally 2023

DatumNázev podniku
24. – 25. března 2023 ČEZ CZECH NEW ENERGIES RALLYE
12. – 13. května 2023 2. FUTURES CONTPRODUCT CLASSIC RALLY MORAVA
28. – 29. července 2023 2. AGROTEC ECO RALLY HUSTOPEČE
22. – 23. září 2023 ECO HORÁCKÁ RALLY TŘEBÍČ
10. – 11. listopadu 2023 ECO RALLY PRAHA
01. – 02. prosince 2023 2. CLASSIC RALLY KLATOVY

Reklama

Načítám