Hlavní obsah

Nový český moped, dieselové enduro i žhavé novinky na českém automobilovém trhu – Týden v Garáži

Foto: Thorsten Weigl Photography

Nový proudnicový Hyundai Ioniq 6 připomíná legendární české Tatry. S novinkou jsme se poprvé svezli ve Španělsku.

První polovina letošního března je za námi a my vám přinášíme naše tradiční shrnutí toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího na Garáži z posledních pracovních dnů. Věnovali jsme se novému českému mopedu, dieselovému enduru, zajímavým ojetinám do 150 tisíc korun i nejžhavějším automobilovým novinkám na českém trhu. Jak jezdí sporťák Subaru BRZ nebo elektrický Hyundai Ioniq 6?

Článek

Kultovní československý moped Babetta se vrací s novým stylem. Nadšenci sídlící nedaleko Prahy se rozhodli znovuzrodit lidovou legendu a v dnešních dnech zahajují výrobu i prodej nového mopedu značky Mopedix. Inspirují se slavnou Babettou a spojují ji s nejmodernějšími trendy i technologiemi. Už začátkem právě končícího týdne jsme vám žhavou novinku ukázali a nepřekvapivě se vám setsakramentsky líbila.

Dnes už vám jen připomeneme to základní. Mopedix v současnosti prodává pouze čistě elektrickou variantu Electrix, která kombinuje 39 Ah akumulátor s elektromotorem o výkonu 3 kW. Tvůrci říkají, že na jedno nabití ujede minimálně 65 kilometrů a můžete na ní jezdit s nejnižším motocyklovým řidičákem na moped skupiny AM od 15 let. Novinku prezentují s nápaditým humorem a odhalují i první informace o připravované spalovací variantě Petrolix. Mají ambice vyrábět nejsilnější sériový benzinový moped na světě. Přečtěte si o obou typech mopedu v našem článku.

Foto: Mopedix

Mopedix Electrix je nový český moped inspirovaný kultovní československou Babettou. Na jedno nabití ujede přinejmenším 65 kilometrů.

V minulých dnech jsme vás seznámili i s jedinečnou zajímavostí z nápadů amerických vojenských inženýrů snažících se získat tendr od amerického ministerstva obrany. Byl to výsledek snažení Freda Hayese, který v americké armádě oblíbenou motorku Kawasaki KLR 650 přepracoval na stroj schopný spalovat speciální vojenské palivo JP-8 nahraditelné a mísitelné s klasickou motorovou naftou. Dodnes je to jeden z nejúspěšnějších pokusů o vývoj „dieselové“ motorky. Zjistěte, kdo ji v amerických bojových silách používal, jak jezdila a co byly její největší přednosti.

S první polovinou letošního března za námi a začátkem jara jsou mezi námi jistě i lidé, co celou zimu přemýšlí o výměně auta za nové, nebo alespoň novější. Opravdu uvažujete o nákupu nové ojetiny, ale máte rozpočet jen do 150 tisíc korun? Připravili jsme pro vás pár tipů na solidní ojetá auta, která si svou hodnotu snadno udrží, a navíc vám všechna mohou dělat příjemnou radost. Ani jedno z nich totiž není obyčejným nudným autem, všechna mají šmrnc. Co jsme pro vás vybrali? Podívejte se do našeho článku.

Foto: Subaru ČR / Martin Sznapka

Nové Subaru BRZ se v Česku ani Evropě původně nemělo prodávat, ale v našich končinách je o tradiční sporťák z Japonska velký zájem.

A následně jsme vás vzali na výlet do meziválečných třicátých let minulého století, když jsme vám připomněli inovativní škodovku, na jakou už svět zapomněl. Historická Škoda 637 se tehdy vyrobila v pouhých 67 kusech a na svou dobu přinesla řadu chytrých a novátorských konstrukčních řešení. Seznamte se s babičkou dnešních škodovek, která se mohla pochlubit skvěle vyváženým benzinovým řadovým šestiválcem i robustním podvozkovým rámem.

Během posledních pěti pracovních dnů jsme vám přinesli i novou nálož redakčních testů, zahájenou srovnávacím testem dvou z celkem čtyř karosářských variant populárního Ceedu – postavili jsme proti sobě hatchback Ceed s tříválcem a crossover XCeed s čtyřválcem. Navázali jsme na ně prvními českými dojmy s novým Lexusem RX, proudnicovým elektromobilem Hyundai Ioniq 6 a novým sporťákem Subaru BRZ. Ojetiny pak zastupují elektrický Volkswagen Golfracionální Kia Rio 1,25 CVVT.

Reklama

Související témata:
Načítám