Hlavní obsah

Sébastien Loeb bude závodit ve Škodě Fabii RS Rally2!

Foto: Mark Thompson / Staff / Getty Images

Sébastien Loeb je známý jako skvělý pilot. Takže jsme samozřejmě hodně zvědaví, co dokáže dostat ze soutěžní fabie, která je považována za to nejlepší nářadí i ve třídě WRC 2. Ale taky je to úplně normální chlap, i proto ho fanoušci milují.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má devět titulů mistra světa v rallye a pověst jednoho z nejlepších řidičů planety. Teď prvně sedne do soutěžní Fabie RS Rally2 a pojede s ní Rallye Azory, která už ale není (bohužel) součástí evropského šampionátu.

Článek

Kdybyste si mohli vybrat jednoho rallyového jezdce, kterého byste chtěli vidět za volantem soutěžní Fabie RS Rally2, byl by to s největší pravděpodobností právě Loeb. Devětačtyřicetiletý Francouz, který nepřestává udivovat svou rychlostí, talentem a odhodláním. Chlap, který opravdu umí řídit a dostat z auta to nejlepší. Když loni vyhrál Monte Carlo, byl celý motoristický svět v úžasu. Letos v lednu zase šokoval šesti vyhranými etapami na Dakaru. A teď se všichni čeští fanoušci mohou těšit, co mimozemšťan dokáže za volantem tolik oblíbené fabie.

Pilot mistrovství světa v rallye

Tak si to shrňme. Oficiálně zatím víme jen to, že Sébastien Loeb pojede 31. března do 2. dubna portugalskou soutěž Rallye Azory. Bude řídit Fabii RS Rally2 a navigátorku mu bude dělat Lauréne Godeyová. A ne, není to akce továrního týmu Škoda Motorsport…

Foto: Toksport WRT

Loeb pojede s fabií týmu Toksport WRT, který pravidelně soutěží nejen v rallye, ale i na okruzích

Loeb pojede se závodním autem německého týmu Toksport WRT, který pravidelně připravuje svoje vozy i pro mistrovství světa v rámci kategorie WRC 2. A nejde o žádné nazdárky, v posledních dvou letech získala jeho auta tituly mistra světa, v roce 2021 s nimi vyhrál Andreas Mikkelsen, loni Emil Lindholm.

Loeb k tomu zveřejnil jen toto: „Jsem nadšený, že budu poprvé ve své kariéře startovat na Rallye Azory. Tento týden a tento neobvyklý podnik mě budou nepochybně bavit. Po pravé ruce budu mít Lauréne a budu poznávat novou Škodu Fabii RS Rally2.“

Jak už zaznělo, pro Loeba to budou hned dvě poprvé. Nikdy na Azorách nezávodil a nikdy předtím nejel se soutěžní fabií. Je ale nasnadě, že se s obojím jistě zdárně vypořádá. I když sám v minulosti zmínil, že za jednu ze svých výhod považuje, že jezdí zkoušky popaměti a Azory pro něj budou úplně nové prostředí, tak není radno ho podceňovat. Umí skvěle číst prostředí a jeho adaptace na nové podmínky a novou techniku je přímo pověstná. Nicméně větší část týmu Toksport WRT je aktuálně v Mexiku na mistrovství světa, a Loeb tak nemá na přípravu mnoho času. A s Lauréne Godeyovou jel zatím jen dvakrát, prvně v Rallye Terre du Haut-Var s Hyundai i20 R5 a pak v Rallye du Var s Hyundai i20 Coupe WRC. Druhou soutěž pak vyhráli.

Před pár dny jsme psali na Garáži o tom, jak Colin McRae vodil Fabii WRC. A tohle by mohl být taky dobrý příběh, byť není moc pravděpodobné, že bychom Loeba vídali za volantem soutěžní fabie pravidelně. Jeho účast spíš v lokálním podniku lze brát jako zpestření jara a udržování se ve formě, o Loeba totiž pořád stojí M-Sport i pořadatelé mistrovství světa. „Budu moc rád, když s naším autem pojede. Před sezonou jsem si myslel, že by to mohlo být i častěji, teď je pro nás ale prioritou Ott Tänak, který vede průběžné pořadí mistrovství světa rallye,“ řekl v jednom z rozhovorů šéf stáje Malcolm Wilson.

Ale kdoví, třeba by to mohl být zajímavý začátek spolupráce…

Foto: Škoda Motorsport

Rallye na Azorách je vysloveně šotolinová soutěž s úžasnou úvodní speciálkou

Připomínáme ještě, že Rallye Azory se pojede už po sedmapadesáté a že zde v roce 2013 vyhrál Jan Kopecký. Je to překrásná šotolinová soutěž a většina týmů truchlila, že ji pořadatelé vyškrtli z evropského kalendáře.

Reklama

Související témata:
Načítám