Hlavní obsah

Začíná Mistrovství České republiky v rally. Kdy a kde se pojede a komu můžeme fandit

Foto: Motorsport Kopecký

Vrcholnou akcí letošní sezony v rally nebude pro české fanoušky ani Rally Bohemia a Barum Czech Rally Zlín, ale Středoevropská rallye patřící do kalendáře mistrovství světa.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letos se pojede sedm závodů mistrovství republiky v rally. Známé tratě, známá jména. Začíná se v březnu a končí v září 2023. Kromě MČR uvidíme i rallysprint sérii a dva volné podniky. Vrcholem letošního roku pro české fanoušky však bude bezesporu soutěž s názvem Středoevropská rallye, která patří do kalendáře mistrovství světa WRC!

Článek

Milujete rally, ale nikdy jste na žádné nebyli? Pak čtěte pozorně! Termíny, vstupenky, ale i jak se chovat, když jste u trati jako diváci. Kalendář obsahuje sedm hlavních závodů a už má definitivní podobu.

Program Mistrovství ČR v rallye 2023

Foto: Autoklub ČR

Všechna data českého mistráku už jsou potvrzená a můžete si je zapsat do kalendáře.

Není pochyb, že nejočekávanějším rallyovým podnikem na území Česka bude Středoevropská rallye, soutěž patřící do kalendáře mistrovství světa. Pojede se v termínu 26. do 29. října 2023 a kromě tuzemska zavítá také do Rakouska a Německa. Slavnostní start se chystá v Praze, kde by se mělo pokračovat superspeciálkou na Strahově. Zbytek první etapy by pak měl mít podobu čtyřech rychlostních zkoušek na Šumavě, očekává se, že se bude jezdit v lokacích, kam jezdí čeští fanoušci fandit při Rallye Šumava a Český Krumlov.

Cena vstupenky na Mistrovství ČR v rallye

Ale i když bude rallyeové mistrovství světa povinností pro každého fanouška rallye a motosportu vůbec, tak bychom neměli zapomínat ani na český šampionát. Už třeba jen proto, že zatímco denní vstup na soutěže konané v rámci mistrovství republiky bývá zdarma nebo v řádech stokorun, tak vstupenka na WRC bude podle všeho od 100 eur (2 400 Kč).

Nejslavnějšími domácími závody jsou nepochybně Rally BohemiaBarum Czech Rally Zlín, které spolehlivě přivábí nejvíc fanoušků, ale bylo by chybou opomíjet i ostatní podniky. Každá soutěž má totiž svoje kouzlo a místa, která rozhodně stojí za to vidět. A zatímco vloni se jelo soutěží osm, tak letos vypadl podnik 3-Städte Rally, který se sice jezdil v Německu, ale počítal se do českého šampionátu. Ten byl přitom loni do programu zařazen po dlouhých 24 letech, letos však povýšil na soutěž mistrovství světa.

Piloti rallye

Neslavnějším a nejúspěšnějším závodníkem českého mistráku je bezesporu Jan Kopecký, který vloni vyhrál hned šest (!) soutěží v řadě a stal se jasným šampionem. Doma má už devět českých titulů. Je nasnadě, že právě Kopecký bude jasný favorit i pro rok 2023, už třeba jen proto, že další posádky a týmy dávají přednost vybraným soutěžím mistrovství Evropy nebo světa. Tak uvidíme, kdo mu bude dýchat na paty, poslední dva roky baví diváky u tratí hlavně jeho věčné souboje s Václavem Pechem, který jezdí se starším Focusem WRC proti nejmodernějšímu nářadí od Škody Motorsport. Ale nebojte, nebude to zdaleka jen o nich dvou.

Rallysprint série 2023 a Pohár 2+

Rallysprint série se letos pojede v seriálu šesti podniků, oproti ročníku 2022 ve sprintech chybí soutěž s centrem ve Fulneku. Takzvané volné podniky, kde se jede bez bodů, pak patří k tomu nejzajímavějšímu z hlediska diváků, protože se jezdí spíš na oko, tedy pro potěšení fanoušků, což znamená hodně rozevlátý styl a víc než přátelský přístup i v servisních zónách. Pojede se v listopadu ve Slušovicích a pak je na programu samozřejmě Pražský Rallysprint.

České soutěže patří k těm nejrychlejším v Evropě, což je dáno převážně jejich asfaltovým charakterem. Také se většinou jezdí na opakovaných místech, tedy důvěrně známých pro jezdce i spolujezdce, takže se dá jet hodně po paměti a na oči. I proto pořadatelé opakovaně apelují na diváky kvůli bezpečnosti. Třeba tohle video Autoklubu ČR by měl povinně vidět každý.

Jak se chovat na trati a kde sledovat závody

Pořadatelé se pak soustředí zejména na dohled na místa s označením „zakázaný prostor,“ ale je v zájmu vás, diváků, abyste nebyli na místech proti přijíždějícím vozidlům, pod úrovní vozovky, v únikových zónách nebo abyste třeba nestáli před pevnou překážkou.

Přímé přenosy z českého mistrovství v rally v televizi neuvidíte, ale sestřihy najdete nejen v České televizi, ale třeba i na specializovaných webech.

A co vy? Sledujete rally? Hlasujte!

Jste fanouškem rally?
Ano, poctivým, sleduji vše.
67,1 %
Zajímá mě spíš mistrovství světa.
1,8 %
Tak na půl.
27 %
Ne, nezajímá mě to.
4,1 %
Celkem hlasovalo 1428 čtenářů.

Reklama

Načítám