Hlavní obsah

Nové Suzuki Swift je venku. Roztomilý drobek dostal tříválec a opět dorazí s technikou, na kterou se dávno vykašlali i daleko větší konkurenti

Foto: Suzuki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když segment malých hatchbacků zrovna nezažívá nejlepší časy - především v Evropě - existují automobilky, které v něm vidí budoucnost. Patří mezi ně například japonská značka Suzuki.

Článek

Ta totiž čerstvě představila novou generaci modelu Swift, celkově už čtvrtou. A zajímavá je už na první pohled. Suzuki se totiž sice vydalo cestou evoluce designu předchůdce, přistoupilo k ní ale zajímavým způsobem, díky němuž se vůz docela výrazně proměnil.

Malý hatchback si ponechává hravě zaoblené hrany a podobné proporce jako třetí generace, přidává však příď s novou maskou chladiče a zejména neobvyklým řešením přední kapoty. Zaujme však také třeba linie táhnoucí se na bocích vozu nebo nově pojaté světlomety.

Rozměry zatím posloužit nemůžeme, technické údaje a specifikace Suzuki uvolní později. Můžeme se však podívat do interiéru, který sice prokoukl, ale stále si zachovává sympaticky „klasický“ přístup k ovládání.

Nechybí tak moderní 9palcový dotykový displej infotainmentu vystrčený na horní hranu palubní desky, abyste ho měli na očích, ten však doplňují fyzické ovladače a tradiční přístrojový panel s analogovými budíky.

O pohon se postará 1,2litrový zážehový tříválec vybavený mild-hybridní technologií, který má nabídnout lepší spotřebu paliva, nižší emise a vyšší točivý moment při nízkých otáčkách. Na konkrétní čísla a specifikace si ale ještě musíme počkat.

Nový Swift by každopádně měl dorazit nejen jako předokolka, ale také s pohonem všech kol. Verzi s 4 × 4 přitom kolikrát neumějí nabídnout ani o několik tříd větší konkurenti, kteří se snaží tvářit jako čistokrevné SUV. Do prodeje by se roztomilá novinka měla dostat na jaře příštího roku, takže na detailní informace a ceny je ještě čas…

Související témata:
Načítám