Hlavní obsah

Autoškoly přitvrdí: Adepty na řidičák v testu potrápí 38 nových otázek

Foto: Shutterstock / milorad milankovic

Ministerstvo dopravy, Asociace autoškol ČR a sdružení dopravců Česmad Bohemia představily na dnešní tiskové konferenci na ministerstvu dopravy další sadu 38 nových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. V pořadí pátá sada se týká zájemců o řidičské průkazy na autobus, nákladní automobil a přípojná vozidla. Nová sada obsahuje i otázky ohledně bezpečnosti dětí, hlavně přepravy dětí v autosedačkách.

Článek

V reakci na časté dotazy řidičů karavanů jsou v nové sadě také otázky týkající se utváření souprav vozidel skupin B+E (jízdní souprava složená z vozidla skupiny B a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 3 500 kg) a B96 (řidičské oprávnění skupiny B v rozšířeném rozsahu pro soupravu do 4 250 kg), uvedli řečníci.

V Česku skládá zkoušky k řidičským oprávněním zhruba 120 000 žadatelů ročně. Nová sada obsahuje 38 otázek, s kterými se žadatelé v autoškolách budou potkávat od 13. března. Testy jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. Zájemci si je budou moci vyzkoušet i na webu noveotazky.cz.

„Tentokrát se testové otázky zaměřují na znalosti řidičů nákladních automobilů a autobusů hlavně s ohledem na jejich specifika a hmotnosti,“ uvedl Milan Janda z odboru agend řidičů ministerstva dopravy.

Foto: Shutterstock / Olivier Le Moal

Ilustrační foto

Aktuální sada nových testových otázek se zaměřuje i na témata sestavování souprav vozidel B, B+E a B96, na která se nás velmi často dotazují řidiči při školení prioritně s ohledem na rozvoj karavaningu, dodal předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Nový systém otázek používají autoškoly už více jak rok. Celkově, i s novou sadou, využívají 170 statických a 23 dynamických otázek nové generace. Aktuální sada nových testových otázek čerpá z podkladů od sdružení dopravců Česmad Bohemia a policie s ohledem na nejčastější problémy řidičů takzvaných velkých vozidel nad 3,5 tuny.

Teoretické zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění se uskutečňují na počítačích v 206 obcích s rozšířenou působností po celé republice. Testy skládají uchazeči on-line v systému ministerstva dopravy. Každý žadatel je musí úspěšně absolvovat, aby mohl pokračovat v praktické části zkoušky, tedy v jízdách.

Reklama

Načítám