Hlavní obsah

Nové Mitsubishi ASX se už rýsuje. Půjde o mix Juke a Capturu

Foto: Mitsubishi

ASX prý bude jiné než jeho sourozenci, slibují představitelé Mitsubishi

Letošní rok bude pro automobilku Mitsubishi poněkud suchý, neb její nejprodávanější evropský model, ASX, už skončil a nástupce přijde až za rok. Víme ovšem, jak bude zhruba vypadat, a také se objevily první informace o použité technice. Teď už je jasné, že půjde o smíšeninu Nissanu Juke a Renaultu Captur.

Článek

Nejen naše domněnky se nyní potvrdily. Nástupce Mitsubishi ASX bude vycházet ze základů Renaultu Captur, ale rovněž převezme některé prvky od Nissanu Juke. Kompaktní SUV automobilky se třemi diamanty ve znaku dostane základní platformu CMF-B, kterou používá ještě Dacia Sandero, Renault Arkana nebo Renault Clio.

Foto: Mitsubishi

Základem pro nové ASX budou Captur a Juke

V praxi to znamená možnost zástavby přeplňovaných zážehových motorů 1,0 l a 1,3 l, dieselové patnáctistovky a plug-in hybridní soustavy se zážehovou jednotkou 1,6 l s elektrickým dojezdem až 50 km na jedno nabití.

Odhalené koncepční foto ukazuje tvarovanou kapotu s dynamickými liniemi a agresivně modelovaným čumákem. Dále zaujmou muskulární blatníky i aerodynamická střecha, která naznačuje styl karoserie SUV-kupé podobně jako u Eclipse Cross. Maska bude dělená, obdařená úzkými diodovými světly, patrně pro denní svícení.

Foto: Mitsubishi

Detail na příď odhaluje první designové rysy

Podle slov zástupců aliance Renault-Nissan-Mitsubishi budou mezi vozy (ASX, Captur, Juke) velké rozdíly, přestože sdílí základní platformu, pohonné portfolio a různé komponenty interiéru nebo exteriéru. A protože má být automobil ASX vyráběn ve fabrice Renaultu, je dost možné, že se rozměry přiblíží spíše Capturu, jenž na délku měří 4 288 mm, zatímco Juke „jen“ 4 210 mm.

Současné ASX, v USA známé jako Outlander Sport, bylo poměrně úspěšné japonské SUV, neboť si našlo více než 1,32 milionu zákazníků ve více než 90 zemích světa. V globálním měřítku šlo o třetí nejpopulárnější model značky.

Foto: Mitsubishi

ASX dorazí v roce 2023, nicméně ve hře je ještě jeden model Mitsubishi, a to přestrojené Clio

Oblíbené SUV se tak po dlouhé době dočká nové generace, nikoli jen faceliftů/drobných modernizací jako v letech 2012, 2016 a 2019. Podle slov výrobce je uvedení na trh naplánováno už na příští rok, proto se nejspíše už brzy dočkáme zamaskovaných prototypů brázdících evropské silnice.

Na to, že mělo Mitsubishi odejít z Evropy úplně, je oficiální potvrzení nového SUV poměrně příjemnou zprávou, zvláště pak když automobilka slibuje, že vůz bude odlišný než jeho sourozenci. A co víc, ve vzduchu je i další novinka, která by měla převzít techniku Renaultu Clio. To však zatím není oficiálně potvrzené, nicméně berte to jako veřejné tajemství.

Reklama

Načítám