Hlavní obsah

Nástupce Škody Enyaq dostane novou platformu slibující výrazně rychlejší nabíjení. Dorazit může v roce 2028

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Enyaq nedávno dostala několik zajímavých vylepšení, která přináší větší výkon, delší dojezd a rychlé nabíjení. Česká automobilka ale už také pracuje na nástupci.

Článek

Druhá generace elektrického SUV by měla dorazit v roce 2028 a využije zcela novou techniku. Klaus Zellmer, předseda představenstva automobilky Škoda, totiž britskému motoristickému magazínu Autocar prozradil, že nástupce Enyaqu bude stát na nové koncernové platformě SSP.

Tu má na konci dekády ostatně využívat asi 80 procent všech vozů skupiny VW Group. Dostane ji také například elektrický nástupce Volkswagenu Golf, který dorazí zhruba ve stejné době jako druhá generace Enyaqu. Připomeňme, že aktuální provedení elektrického SUV, uvedené na trh v roce 2020, stojí na platformě MEB.

Platforma SSP by měla mít 800V architekturu umožňující údajně dobití baterie z 10 na 80 procent v průměru za 12 minut (vylepšený Enyaq se za ideálních podmínek z 10 na 80 procent dostane za 28 minut). Na oficiální čísla a specifikace si ale samozřejmě ještě budeme muset počkat. Koncern Volkswagen si dále od nové platformy slibuje snížení výrobních nákladů.

Nový Enyaq se stejně jako současná generace bude vyrábět v Mladé Boleslavi, vzhled by pak měl adoptovat prvky nového designového jazyka Modern Solid.

Očekávat tak můžeme jistou podobnost s loňským konceptem Škoda Vision 7S, který tento designový jazyk veřejnosti představil. Enyaq ovšem zůstane menším vozem s pětimístným interiérem, na Vision 7S přímo naváže jiné, až sedmimístné elektrické SUV. Otázkou ještě zůstává, jestli příští Enyaq opět nabídne dvě karosářské verze.

Načítám