Hlavní obsah

Luxusní čínské SUV dostalo výbavu, kterou nikdo jiný neumí. Funkcemi předstihlo Mercedes i Teslu

Foto: BYD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové SUV Yangwang U8 vzbudilo rozruch už díky svým parametrům. Teď poodhaluje další schopnosti, přičemž některé z nich vidíme u sériového auta vůbec poprvé.

Článek

Značka BYD je nejžádanějším čínským výrobcem elektromobilů, který se pomalu rozkoukává také na evropských trzích. Pod její křídla patří i luxusní automobilka Yangwang, jejíž nejnovější SUV U8 boduje výbornými parametry, ale také bohatou výbavou. Některé funkce jsou mimořádně působivé a překonávají i řadu zavedených automobilových výrobců.

„Osmičku“ pohání čtyři elektromotory o celkovém výkonu 1200 koňských sil, ne nadarmo se chce čínská novinka poměřovat s ikonami jako Range Rover nebo Mercedes-Benz třídy G. Yangwang U8 se třeba umí otočit na místě o 360 stupňů, což je funkce, kterou se pochlubil už koncept elektrického Mercedesu EQG. Vybraní čínští šťastlivci si to již mohli vyzkoušet naživo a vy se na otočku můžete podívat ve videu níže. Jedná se o funkci, která má výrazně zlepšit manévrování v terénu.

Čínské SUV je pořád off-roadem s rámovou konstrukcí, čemuž odpovídají i další vychytávky. Kromě pohonu všech kol a poctivé světlé výšky přijde vhod i možnost brodění. Auto se vypořádá s hloubkou až jednoho metru, ještě dobrodružnější U8 Master Edition zvládne dokonce 1,4 metru, vyžaduje však šnorchl.

Ptáte se, k čemu šnorchl u elektrického vozu? To je další zajímavost. U8 totiž může být vedle elektromotorů a baterií vybaveno i spalovacím motorem, konkrétně přeplňovaným dvoulitrem, který tady slouží coby prodlužovač dojezdu. Když je 75litrová benzinová nádrž plná a akumulátor nabitý do plna, slibuje auto kombinovaný dojezd až 1000 kilometrů.

Pokud se dostanete do ještě větší hloubky, k dispozici je i speciální režim s názvem Jachting. V krajní nouzi vůz zhasne motor, zvedne světlou výšku do maximální úrovně, spustí vnitřní recirkulaci a zavře všechna okna. Zároveň se otevře okno střešní, čímž má pro posádku vzniknout úniková cesta. Výrobce říká, že auto takto zvládne „plavat“ až 30 minut rychlostí 3 km/h, a to díky prostému roztočení kol. Podobnou funkci slibuje i Tesla Cybertruck, také tady ale na uvedení do prodeje teprve čekáme.

Kromě kuriózních funkcí má U8 i nespočet pomocníků, již nám jsou z moderních aut už o něco známější. Auto je vybaveno kupříkladu 14 ultrazvukovými senzory, pěti radary či šestnácti kamerami, které vzájemně obsluhují adaptivní tempomat, či funkcí automatického parkování. Zajímavé je, že vůz zvládne půlhodinovou plavbu, ale prostý asistent pro jízdu na dálnici bude k dispozici až později. Ale nebojte, stáhnete si ho online bez návštěvy servisu. Inu, nová doba…

Reklama

Načítám