Hlavní obsah

Nejočekávanější Tesla konečně sjela z výrobní linky. Má vlastní gesto rukou a pořád dost tajemství

Foto: Tesla

Zaměstnanci texaské Gigafactory slaví první zhotovený kus Tesly Cybertruck.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři a půl roku po představení konceptu hlásí závod Tesly v Texasu zhotovení prvního produkčního kusu. Hrstka úvodních pick-upů dorazí k zájemcům ještě letos.

Článek

Pokud máte pocit, že od debutu konceptu Tesly Cybertruck uplynula celá věčnost, nejste daleko od pravdy. Vždyť Elon Musk se prototypem amerického pick-upu pochlubil poprvé již na podzim 2019 a od té doby se slavnostní uvedení modelu na trh několikrát odsouvalo. Až teď se zdá, že se první zájemci mohou konečně začít těšit!

Tesla se totiž na Twitteru pochlubila snímkem z texaské Gigafactory, kde několik desítek zaměstnanců pózuje u vozu s těžko zaměnitelnou siluetou. A popisek „první Cybertruck postavený v Giga Texas“ hovoří za vše. Postavený skutečně je, možná ale ještě ne úplně zkompletovaný. Jeden z fanoušků si totiž všiml chybějících dveří na levé straně.

Zaměstnanci na fotografii auto důkladně zakrývají, tudíž není jasné, k jakým úpravám v rámci přerodu od bláznivého konceptu v produkční verzi ještě muselo dojít. Jak si můžete všimnout, lidé z továrny už autu stihli vymyslet i vlastní gesto rukou. Několik z nich spojuje palec jedné ruky s ukazováčkem na ruce druhé, čímž vlastně vytvářejí klínovitou siluetu automobilu. Něco nám říká, že příznivci Elona Muska mají zaděláno na další virál…

Musk potvrdil, že dodání prvních aut proběhne v rámci slavnostní akce ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Neoficiálně se hovoří o zářijovém termínu, přičemž produkce v Texasu se naplno rozjede v roce 2024. Až se továrna do pick-upů opře naplno, může prý vyrobit 250 až 500 tisíc vozů ročně. To je ostatně podle Muska očekávaný odbyt pick-upu.

Dojezd i cena bez záruky

Když se koncept před třemi a půl lety představoval, hovořil Musk o čtyřech variantách, přičemž na vrcholu měla být posazena verze se čtyřmi elektromotory, pohonem všech kol a dojezdem 998 kilometrů. O něco slabší varianta měla „jen“ tři elektromotory a dojezd 804 km, pod ní byla posazena ještě dvoumotorová verze se 483 kilometry. Základ představovala zadokolka s jedním elektromotorem a dojezdem 402 km.

Foto: Tesla

Nejblíže finální podobě vozu má nejspíš tato fotografie z dřívějška.

Spekulace na Twitteru však naznačují, že Tesla skladbu variant dost možná přehodnotila. Uživatel Bearded Tesla totiž s odkazem na své zdroje informuje, že Cybertruck bude debutovat s baterií umožňující dojezd 563 kilometrů a výhledově ji doplní větší akumulátor s dojezdem oněch 804 km, což by mělo být maximum. Raději si ale ještě pár měsíců počkejme na oficiální čísla.

To ostatně platí i pro cenu. Když se první prototyp ukázal světu, sliboval základní cenovku v přepočtu 845 000 Kč. O dva roky později ale Tesla ceny Cybertrucku ze svého webu stáhla a doposud o nich nepadla žádná aktualizovaná zmínka. Americká značka musí při cenotvorbě zohlednit i fakt, že se za poslední roky značně rozmnožila její konkurence. Vždyť segment elektrických pick-upů už čítá vozy jako Rivian R1T, RAM 1500 REV, Hummer EV, Chevrolet Silverado EV nebo Ford F-150 Lightning.

Mimochodem u Fordu už na blížící se příchod silné konkurence stihli zareagovat a svůj Lightning zlevnili až o 10 tisíc dolarů (v přepočtu o více než 200 tisíc korun), tedy o 16,6 procenta.

Reklama

Načítám