Hlavní obsah

Levnější než Dacia: Čínský BYD zahájil cenovou válku, svůj elektromobil Seagull nabízí za pakatel

Foto: BYD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrická vozidla jsou v Evropě zatím stále příliš drahá, což představuje pro mnoho potenciálních zájemců velkou stopku. Pokud totiž jejich spalovací ekvivalent stojí o třetinu až polovinu méně, není moc o čem rozmýšlet. Čínský BYD má však v rukávu trumf, srazil totiž cenu svého elektromobilu Seagull pod úroveň lidové Dacie.

Článek

Koupit si elektromobil bez dotací dnes platí za poměrně velké vydání z peněz, a to i když vychytáte akci Tesly nebo třeba Fordu. Automobilky nás sice konejší, že cena elektroaut bude postupně klesat, nicméně zatím to jde dost pomalu.

To čínský BYD (Build Yours Dreams) se místo slibů rozhodl ukázat činy, a proto srazil cenu svého elektromobilu Seagull pod úroveň 10 000 amerických dolarů, konkrétně na 9 700 dolarů. A to je dle aktuálního kurzu asi 226 000 Kč, čímž za sebou výrobce nechal nejen dosud nejlevnější elektromobil Dacia Spring (u nás od 576 400 Kč), ale rovnou i spalovací Dacii Sandero (u nás od 296 400 Kč).

Tímhle BYD nejenže strčil do kapsy Dacii, ale také ostatní výrobce, kteří chtějí s levnými elektry zaplavit evropský trh. Třeba elektrický Citroën ë-C3, Renault 5, Fiat Panda nebo Volkswagen s ID.2 mají stát lehce přes půl milionu (25 tisíc eur). Čili dvojnásobek toho, co BYD Seagull.

Foto: BYD

BYD Seagull je adeptem na to být nejlevnějším elektroautem v Evropě.

Pětidveřový BYD Seagull ovšem není autem pro každého, protože jeho 75koňový motor a akumulátor o kapacitě 30 kWh nejsou žádná technická hitparáda. Na druhou stranu dojezd v optimálních podmínkách má být až 240 km, což pro městský provoz tohoto prcka docela stačí.

Je tedy možné, že až to BYD v Evropě se Seagullem rozjede (zatím se u nás nenabízí), bude jej prodávat jako na běžícím páse. Nicméně ve vzduchu visí také aktuální vyšetřování čínských automobilek ze strany EU a Ameriky, což by na prodeje těchto vozidel mohlo mít vliv. Skokově by totiž zdražila…

Reklama

Načítám