Hlavní obsah

Lamborghini Sterrato – Terénní supersport je zároveň labutí písní Huracánu

Foto: lamborghini

Ze stejnojmenného konceptu zůstala zachována většina prvků, přesné technické údaje zatím zveřejněny nebyly

Bláznivý koncept se stane skutečností! Atmosférický desetiválec, zvýšený podvozek, hromada terénních doplňků, plastové chrániče karoserie a premiéra ještě do konce letošního roku. Podle všeho by to taky mohl být poslední model Huracánu, než ho nahradí vůz s hybridním motorem.

Článek

Na začátku roku 2022 šéf Lamborghini Stephan Winkelmann prozradil, že rok 2022 přinese dvě nové verze Huracánu. Ta první s názvem Tecnica se objevila již v dubnu a jde o silničně orientovaný vůz s pohonem zadních kol, který sdílí techniku s ryze okruhovým modelem STO. Nyní automobilka zveřejnila video, které není ničím jiným než teaserem pro příchod off-radově naladěného modelu Sterrato.

Bylo to v červnu 2019, kdy Lamborghini odhalilo své záměry udělat dobrodružnější Huracán představením konceptu Sterrato. O projektu, který se ani nijak zvlášť nesnažil tvářit se jen jako koncept, se brzy začaly šířit zvěsti, že se stane skutečností a na začátku letošního roku špionážní fotografové zachytili terénní supersport při testování. Bylo jasné, že i Lamborghini se pokusí udělat auto, které zdánlivě nedává smysl. Na druhou stranu, každé zboží má svého kupce, a komu by se pořád chtělo sedat v podstatě skoro na silnici a plazit se při zemi mezi velkými SUV, že?

Video natočené ve stylu starého Top Gearu je poutavé a dynamické. Hlavně ale ukazuje, že produkční Sterrato se od konceptu liší jen v detailech. Pořád má velkorysou světlou výšku a pořád má masivní plastové obložení blatníků, na videu je taky vidět zvýšená ochrana podvozku. Zůstala i hranatá LED přídavná světla na předním nárazníku, ale zmizela světelná rampa ze střechy, i když by jistě nebyl problém ji namontovat na střešní nosiče, které naopak Sterratu zůstaly. Z konceptu je i plastové lamelové obložení krytu motoru a terénní Huracán si nechává i střešní sání.

V upoutávce není ani zmínka o tom, jestli se bude Sterrato opravdu vyrábět, ale z dobře informovaných zdrojů se ví, že poslední Huracán bude odhalen ještě do konce letošního roku. Mluví se o něm jako o „odvážném, autentickém a nečekaném“, ale nepadlo ani slovo o technice. Všeobecně se pak ale předpokládá, že vůz bude mít stejný 640koňový atmosférický desetiválec a pohon všech kol jako běžné provedení. Koncept měl zesílené odpružení, světlou výšku karoserie zvýšenou o 47 milimetrů a speciální 20palcová kola. Předpokládá se, že bude mít natáčení zadní nápravy, vektorování točivého momentu a speciální jízdní režim pro jízdu v terénu.

Lamborghini již potvrdilo, že nástupce Huracánu bude mít plug-in hybridní pohonnou jednotku, a že to bude motor, který bude mít více než šest, ale méně než osm válců.

Zároveň se taky sluší zmínit, že Sterrato nebude jediným off-roadovým supersportem z koncernu VW, protože Porsche finišuje s modelem 911, který ponese označení Dakar či Safari.

Reklama

Související témata:
Načítám