Hlavní obsah

Huracán je nejúspěšnější Lamborghini všech dob. Je otázka, jak dlouho mu to ale vydrží

Foto: Lamborghini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lamborghini slaví! Automobilka právě oficiálně ohlásila, že z výrobní linky v Sant’Agatě sjel supersportovní Huracán s pořadovým číslem 20 000. Menší model tak potvrzuje svou pozici nejúspěšnějšího Lamborghini všech dob. Tento rekordní zápis mu ale nejspíš moc dlouho nevydrží…

Článek

Desetiválcové modely postavily Lamborghini na nohy, to je bez diskuse. Lamborghini produkovalo menší sourozence svých dvanáctiválcových supersportů už nějakou dobu předtím (modely Silhouette a Jalpa), ale jejich prodejní záznamy nejsou právě významné (54, resp. 410 vyrobených kusů).

To až když v roce 2003 přišlo na trh desetiválcové Gallardo, stalo se okamžitě prodejním hitem. Díky celé řadě speciálních verzí a edic (skvělý nápad šéfa automobilky Stephana Winkelmanna) se podařilo udržet ho ve výrobě 10 let – a za tuto dobu vzniklo více než 14 tisíc kusů tohoto oblíbeného divokého býka.

Foto: Lamborghini

Gallardo bylo prvním skutečným prodejním hitem Lamborghini

Jenže jeho nástupce je ještě úspěšnější. Huracán se vyrábí od roku 2014 a prodejní rekord svého předchůdce překonal již v roce 2019 a nyní pokořil metu 20 000 vyrobených kusů. Vděčí za to pochopitelně rozmachu ekonomiky, ale také vysoké rozmanitosti výrobní řady – Huracán existuje ve verzi kupé i Spider, vedle čtyřkolky ho můžete mít i jen s pohonem zadních kol, k tomu vznikla výkonná verze Performante, pak je tu modernizovaná verze EVO (znovu jako kupé, Spider i zadokolka) doplněná superostrou variantou STO a nově také exkluzivní edicí Tecnica. A tušíme, že ani tou neřekl Huracán své poslední slovo…

Foto: Lamborghini

Jubilejním modelem se stal Huracán STO v šedém laku Grigio Acheso Matt pro zákazníka v Monaku

Není totiž žádným tajemstvím, že se jeho výroba blíží konci. Už se prodává dost dlouho a tlak emisních norem i společenských nálad začíná být neúprosný, takže je otázkou, kterým směrem se nástupce Huracánu vydá – bude to plug-in hybrid, nebo skočí rovnou na elektrickou kolej…?

ModelPočet vyrobených kusů
Miura766
Countach1 983
Diablo2 903
Murcielago4 099
Gallardo14 022

Jasné je ale to, že pozice nejúspěšnějšího modelu Lamborghini mu dlouho nevydrží. Super SUV Urus představené v roce 2018 je totiž ještě větším trhákem – jen loni se ho prodalo přes pět tisíc kusů, tedy dvojnásobný počet prodaných Huracánů. Celkem má na kontě již přes 16 tisíc prodaných kusů a Huracán tak překoná dost možná ještě letos. Letos se také můžeme těšit na příchod nástupce Aventadoru s hybridním pohonem. Lamborghini se tak o svou budoucnost rozhodně bát nemusí!

Reklama

Načítám