Hlavní obsah

Je benzin s biosložkou unijní nesmysl? – Týden v Garáži

Foto: Jan Majurník

Druhý týden roku 2022 je skoro za námi a my vám již tradičně přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co by vám nemělo uniknout. Tentokrát se věnujeme hlavně evropskému ekologickému palivu E10 a nejdůležitějším novinkám nového roku.

Článek

Na čerpacích stanicích v Evropě se nám rozmohl ekologický nešvar – zejména technicky znalými motoristy nenáviděné palivo E10 neboli 95oktanový benzin s 10procentní příměsí ethanolu. Nejmodernější auta si se spálením moderního paliva s biosložkou jednoduše poradí, ale především u vybraných starších modelů se objevují problémy spojené s rychlou degradací paliva, ucpanými vstřikovači nebo naleptaným palivovým vedením.

Evropská asociace výrobců automobilů (ACEA) již více než deset let připravuje a pravidelně aktualizuje seznam motorů/vozidel, jimž „ekologické“ palivo zážehových motorů nesvědčí, díky jehož nejnovějšímu vydání jsme pro vás připravili rozsáhlý přehled značek, u jejichž modelů nebo motorů se palivu E10 raději vyhněte.

Foto: Jan Žirovnický, Opel

V uplynulém týdnu se v Česku oficiálně představil i nový Opel Astra

Při té příležitosti jsme se vás čtenářů zeptali, jaký je váš názor na benzin E10, a výsledek je jednoznačný – naprostá většina lidí souhlasí, že ekologické palivo s biosložkou je nesmyslný unijní odpad. Pokud jste v anketě zatím nehlasovali, můžete se zúčastnit zde:

Co si myslíte o benzinu E10 vy?
Unijní nesmysl, odpad, fuj!
94,7 %
Do pracovních strojů možná, ale jinak ne…
3 %
Super, tankuju ho!
2,3 %
Celkem hlasovalo 24022 čtenářů.

S tankováním vám jistě pomohou i Mapy.cz, nově vyhledávající cestu k nejlevnějšímu palivu ve vašem okolí. Dále jsme vám pak přinesli přehledy toho nejzajímavějšího ze světa motorismu v následujícím roce – ukázali jsme vám pětadvacet nejočekávanějších automobilových novineknejočekávanější motorky roku 2022.

Foto: Classic Legends

Indický výrobce Jawy obnovil značku Yezdi, ale v letošním roce se do Česka stoprocentně nedostane

Z nejdůležitějších aktualit uplynulého týdne by vám nemělo uniknout představení nových oddělení speciálního dohledu české dopravní policie, hlídajících pořádek na našich silnicích a dálnicích, oficiální uvedení nového Volkswagenu Multivan T7 do prodeje na našem trhu nebo oživení motocyklové značky Yezdi indickým výrobcem Jawy.

A co dalšího nejzajímavějšího z tohoto týdne si můžete přečíst? V nejnovějších redakčních testech vám přinášíme naše zkušenosti s lidovou Dacií Sandero Stepway CVT a komfortním Mercedesem-Benz C 220d, vydali jsme se zjistit, co obnáší kvalitní renovace světel, sestavili jsme pro vás přehled deseti ojetin se sběratelskou budoucností a podívali jsme se na skutečnost, jestli se na letošním Dakaru podvádí.

Reklama

Související témata:
Načítám