Hlavní obsah

Hledání nejlevnějšího paliva a nejúspornějšího auta – Týden v Garáži

Foto: Lukáš Volšický

Největším tématem uplynulého týdne bylo mezi motoristy palivo, potažmo jeho cena. Ta se kvůli ruské invazi na Ukrajině vyšplhala do hodnot předtím nevídaných, a přestože v posledních dnech už ceny na totemech čerpacích stanic zase pomalu klesají, vévodil žebříčku nejčtenějších článků uplynulého týdne na Garáži ten o hledání nejlevnějšího paliva a ten o hledání nejúspornějšího auta.

Článek

V jednom článku jsme připomněli velmi šikovnou funkci aplikace Mapy.cz. Ta totiž agreguje data ze systému palivových platebních karet CCS, umí najít nejnižší ceny paliva ve vašem okolí a posléze vás klasickou navigací dovézt až ke stojanu. V druhém článku náš redakční expert na ojetiny Dalibor zase poukazoval na podařené bazarovky, které mají menší spotřebu, než si myslíte. Nejsou to jenom obligátní naftové koncernovky, ale i velmi zajímavá auta spalující benzin. Víte třeba, že se i s třílitrovým šestiválcovým bavorákem dostanete běžně na hodnoty pod osm litrů? To není špatné na auto, které má hodně přes 200 koní…

Vyzkoušeli jsme:

Jenže Garáž se za uplynulý týden nezabývala pouze spotřebou. Připravili jsme pro vás i několik klasických testů, přičemž v čele stojí hned dvě „rodinné dodávky“. Tou první je velké překvapení v podobě Multivanu T7, který vlastně už žádnou dodávkou není, tou druhou potom Renault Trafic Spaceclass.

Pro velké rodiny je zamýšlen i nový Jogger od Dacie, na který jsme se podívali v rámci prvních tuzemských novinářských jízd. A naši dva Honzové otestovali dvě kompaktní SUV. Honza Majurník si vzal do parády Kamiq na zemní plyn, Honza Koubek vám potom ve videu na konci minulého týdne představil Volkswagen Taigo.

Foto: Dacia

Jogger se stává novým nejlevnějším sedmimístným autem na českém trhu

Lukáš proklepnul novou Kiu Ceed SW a Dalibor běhal s metrem kolem dvou aut, která na sebe sice filozoficky navazují, ale jsou vlastně každé úplně jiné – ustojí náš dlouhodobě testovaný Hyundai Bayon srovnání vnitřního prostoru s milovanou, ale již nevyráběnou ix20?

Otestovat můžete taky sami sebe. Tentokrát můžete v našem kvízu vyzkoušet, kolik toho víte o technologických hříčkách v autech. Víte třeba, proč na Citroënech s hydropneumatickým odpružením brzdí ruční brzda přední nápravu?

Připomněli jsme si:

Tomáš Hyan coby čestný předseda poroty právě probíhající ankety Auto roku zavzpomínal na její historii. Připomněli jsme si také, že v Česku jezdíme už přes 80 let na pravé straně silnice, a psali jsme také o SUV Suzuki Vitara, které je na trhu už 34 let! Jeden článek jsme věnovali borci, který vlastní jednoznačně nejojetější Ferrari Enzo na světě – za těch 144 tisíc kilometrů ho jednou stihnul úplně zničit a pak znovu postavit na kola.

Ne všechny zprávy jsou ale veselé. Smutné bylo vzpomínání na závodního všeuměla Vica Elforda, který nás navždy opustil minulou neděli.

Co je nového:

Ze světa novinek tu máme jeden zatraceně sexy kombík. Konkrétně jde o koncept Audi A6 Avant na elektřinu, který dokazuje, že značka z Ingolstadtu s kombíky rozhodně nekončí. A elektřinou se to hemžilo na více frontách. Svou vizi auta představil výrobce mobilů Huawei, který není jedinou technologickou firmou na tomto poli – o svém autě mluví také Sony, které chce spolupracovat s Hondou. Své plány na plně elektrické modelové portfolio pak představil Ford a zbývá posledních pár dní, než první zákazníci dostanou nové v Německu vyrobené Tesly.

Ze světa automobilů jsme taky odskočili do světa letadel, abychom představili český projekt letounu s vertikálním vzletem, který je o kus blíž realizaci. Jestli však hledáte něco konvenčního, nabízíme nový safety car pro Formuli 1, případně opravdu parádní a mimořádně stylovou malou motorku, inspirovanou jezevčíkem – Honda vrací na trh Dax 125!

Reklama

Související témata:
Načítám