Hlavní obsah

Letošní sezona Formule 1 startuje už tento víkend! Mercedes-AMG navíc představuje nový safety car

Foto: Mercedes-Benz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní sezona Formule 1 se rychle blíží a Mercedes-Benz krátce před zahájením představuje dva pomocníky z dílen divize AMG, kteří budou pomáhat organizátorům s dodržováním pravidel a zajišťováním bezpečnosti na závodních tratích. Doufáme, že zejména zdravotnický „medical car“ v letošních závodech nebude moc potřeba.

Článek

Už tento víkend odstartuje letošní sezona Formule 1 a fanoušci královské disciplíny motorsportu se mohou těšit na významné novinky. O prvním závodním víkendu na pouštním okruhu v Bahrajnu budou debutovat zbrusu nové závodní monoposty a na všech deset stájí čekají i nová pravidla. Kompletní přehled novinek pro letošní Formuli 1 jsme pro vás již připravili a teď se pojďme podívat na nejnovější „safety car“ a „medical car“.

V bláznivě napínavé minulé sezoně jsme na závodních tratích viděli zasahovat britské Astony Martin Vantage a DBX, které zůstanou i v letošních závodech a připojí se k nim dva „nováčci“ se stříbrnou hvězdou ve znaku. Mercedes-Benz se totiž pochlubil, že letos bude jako safety car sloužit i bestiální Mercedes-AMG GT Black Series a jako zdravotnické auto bude pomáhat čtyřdveřové kupé Mercedes-AMG GT 63 S.

Foto: Mercedes-Benz

Signalizační LED světla pro závodníky jsou integrována do obrovského křídla

Mercedes-Benz uvádí, že oba výkonné mercedesy jsou v továrních specifikacích a jedinými modifikacemi jsou vylepšení pro jejich specifické úkoly v závodech. Kupé AMG GT Black Series například nemá obvyklá signalizační světla na střeše, která nově nahrazuje inovativní LED osvětlení na čelním skle a signalizace pro závodníky integrovaná do obrovského křídla.

Když LED osvětlení svítí oranžově, znamená to zákaz předjíždění. Pokud jsou světla zelená, závodníci mohou safety car předjet. Mercedes-Benz dodává, že intenzita svícení LED modulů je nastavitelná a lze ji přizpůsobit okolním světelným podmínkám nebo denní době, aby signalizace safety caru byla nepřehlédnutelná.

Foto: Mercedes-Benz

Jako zdravotnické auto bude v letošní Formuli 1 pomáhat Mercedes-AMG GT 63 S 4-door Coupé

Mercedes-Benz navíc vybavil speciální AMG GT Black Series i volitelným továrním paketem Track Package s titanovou ochrannou klecí, zpevňující vůz a zvyšující jeho pasivní bezpečnost. Posádka safety caru pak sleduje dění na závodní trati na dvou tabletech na palubní desce – na levém sleduje mezinárodní televizní přenos, zatímco na pravém vidí aktuální pozici vozů nebo aktuální časy kol.

Mercedes-AMG GT Black Series bude s nejnovějšími monoposty Formule 1 držet krok díky dvakrát přeplňovanému vidlicovému osmiválci o 730 koních (537 kW) a sedmistupňové dvouspojkové převodovce. Oficiální údaje uvádějí, že zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhé 3,2 sekundy a jezdí nejvyšší rychlostí 325 km/h.

Už se těšíte na novou sezonu Formule 1? První závodní víkend v Bahrajnu startuje v pátek 18. března, přičemž hlavní závod startuje v neděli 20. března. Budete se koukat?

Reklama

Načítám