Hlavní obsah

Gran Turismo míří do kin! Filmový trhák bude o tom, jak se z hráče videoher stane profesionální závodník

Foto: Falcon

Snímek byl natočen podle skutečné události, konkrétně podle projektu Nissan GT Academy.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času se stane, že je videohra natolik populární, že se dočká filmové adaptace. Méně často už tomu je v případě závodních her, nicméně už 10. srpna 2023 se do této kategorie zařadí další snímek – populární Gran Turismo. Trhák bude o tom, jak se z talentovaného nadšence do této videohry stane profi závodník vzatý pod křídla Nissanu.

Článek

Pravděpodobně jste v minulosti postřehli, že se japonský Nissan vydal v rámci hledání nových jezdců poněkud netradiční cestou – lovil ve vodách mezi těmi, kteří excelovali ve videohře Gran Turismo. Celý tento příběh se tedy skutečně stal a na jeho základech vznikl rovněž snímek, který do českých kin zamíří už 10. srpna 2023.

Foto: Falcon

Auty se to ve filmu bude jen hemžit.

Zápletka filmu se bude motat kolem talentovaného mladíka Janna Mardenborougha, který k nelibosti svého otce tráví za herním volantem a pedály prakticky veškerý volný čas, přičemž sní, že se jednou usadí do kokpitu opravdového závoďáku.

Když už to vypadá víceméně beznadějně, objeví se zčistajasna výzva pro nejlepší hráče Gran Turisma, kteří dostanou možnost se mezi sebou utkat díky projektu Nissan GT Academy nejprve na špičkových trenažérech, posléze i v sériových Nissanech GT-R R35. A to se vším všudy.

Foto: Falcon

Významnou roli si zde střihl také Orlando Bloom, Legolas z filmového Pána prstenů.

A tím myslíme i náročnou fyzickou přípravu, která nemine žádného profi jezdce. Do toho hráči poznají, jaké to je, když je v reálném kokpitu až 60 stupňů Celsia nebo co s nimi udělá silné reálné přetížení. Ze skupinky vyvolených poté vzejde jeden, který se dostane do týmu Nissanu, a pochopitelně půjde o našeho hlavního hrdinu.

Mladíkovi se tak změní život a začne žít svůj sen, nicméně rovněž přijde na to, jaká úskalí, intriky a lidskou nenávist profesionální motorsport ukrývá. Inu, koukněte na trailer, ten prozradí víc.

Upoutávka na film Gran Turismo s českým dabingem.Video: Falcon

Film v Česku přístupný od 12 let vznikl za podpory Sony PlayStation a je exkluzivně určen pro kina. Kromě aut na vás čeká drama, láska a obrovská porce závodění. V hlavních rolích se představí David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, režie se ujal Neill Blomkamp.

Distributorem snímku v Česku je Falcon, proto můžete počítat se zapojením sítě kin CineStar, Cinema City, Golden Apple Cinema, Premiere Cinemas, Cinemax a dalších.

Jak to bylo doopravdy?

Na rozdíl od jiných snímků se film drží reality poměrně přesně. V roce 2011 se totiž Brit Jann Mardenborough (nar. 9. 9. 1991) stal skutečně třetím nejmladším vítězem GT Academy, který mj. porazil 90 000 protivníků. Nissan si jej vzal pod křídla a poslal ho na dubajskou čtyřiadvacítku, dále do Formule 3, GP3 a GP2. Mardenborough odjel rovněž 24 hodin Le Mans, kde v roce 2013 skončil v kategorii LMP2 třetí.

Foto: Nissan

Jann Mardenborough to skutečně dotáhl od PlayStationu do kokpitu závoďáku.

V dresu Nissan Motorsport ještě zvládl odjet sezonu FIA vytrvalostních vozů 2015, nicméně poté se přesunul do japonského Super GT a Super Formule. K roku 2015 se váže také vážná nehoda z Nürburgringu, ze které Mardenborough vyvázl bez vážných zranění. I tato pasáž, kdy jeho Nissan GT-R Nismo GT3 doslova vzletí, bude součástí filmu.

Foto: Nissan

Mardenborough závodní dodnes.

Incident však jezdci kariéru nezkazil a pokračoval v ní dál přes Formuli E (řidič simulátoru) až po Super Taikyu - ST-X. Respektovaný portál SportsPro Media jej dokonce označil za jednoho z 50 marketingově nejvýdělečnějších sportovců na světě.

Načítám