Hlavní obsah

Formule 1 a MotoGP pod jednou střechou: Američané získali práva na nejprestižnější motocyklové závody za šílenou cenu

Foto: MotoGP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vlastní práva na seriál formule 1, nicméně nyní obrovská severoamerická mediální skupina Liberty Media Corporation získala komerční a vysílací práva na nejprestižnější motocyklové závody MotoGP. Ty se pravděpodobně rozšíří více do Ameriky, nicméně fanoušci rychlých motorek se obávají, že už nebudou tolik atraktivní. Proč?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spekulovalo se o tom několik týdnů předtím, nicméně až 1. dubna bylo oznámeno, že severoamerický mediální konglomerát Liberty Media Corporation kupuje většinový (86 %) podíl ve španělské firmě Dorna Sports, která je od roku 1992 držitelem komerčních a mediálních práv na prestižní motocyklový seriál MotoGP i na Mistrovství světa superbiků. A ne, nešlo o apríl, byť akvizice má být oficiálně zpečetěna do konce tohoto roku.

Ani suma, kterou nový většinový vlastník zaplatí, není vtipná. V přepočtu 106 miliard korun je skutečně obrovský balík peněz.

Liberty Media Corporation si tak tenhle druhý pomyslný trumf přidává do portfolia k seriálu formule 1, na nějž práva získala v roce 2017 od firmy CVC Capital a jejího dlouholetého vlastníka jménem Bernie Ecclestone.

Na základě toho si ovšem tento motoristický sport našel nové mezinárodní publikum, stejně tak se v Americe začaly jezdit tři Velké ceny (Miami, Austin, Las Vegas). A to samé by mohlo potkat i MotoGP.

Foto: MotoGP

MotoGP možná čeká atraktivní budoucnost s rozšířenou mezinárodní sledovaností.

Díky zvýšené mezinárodní popularitě F1 vznikl také Netflix seriál Drive To Survive, který má už šestou řadu! MotoGP sice také zkusilo pod Amazonem prorazit se seriálem MotoGP Unlimited, nicméně ten po jedné sérii kvůli technickým problémům (např. absence anglických titulků) a nepříliš vysokému zájmu skončil. Byť je slušně hodnocený, tak zaujal víceméně jen příznivce motorek, výrazně rozšířit diváckou základnu se nepovedlo.

Fanoušci motorek se nicméně bojí toho, aby jejich sport nechytl manýry typu F1, které je občas víc show než skutečné závodění. Uvidíme.

Foto: MotoGP

Kam se bude ubírat budoucnost MotoGP?

Nový vlastník komerčních a mediálních práv tedy možná půjde stejnou cestou jako s F1, takže se závody motorek bude snažit popularizovat i za velkou louží nejspíše tím, že se do seriálu zařadí některé severoamerické okruhy a rozšíří se platformy, na nichž bude možné závody sledovat. A dočkáme se možná už v roce 2025.

Reklama

Načítám