Hlavní obsah

Do Česka míří malý elektromobil se slušným dojezdem a prima cenou. A ne, není z Číny

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Hyundai má poslední měsíce plné ruce práce. Představuje jednu novinku za druhou a zdá se, že ani v příštím roce si příliš neodpočine. Kromě jiného uvede na trh i nový elektromobil se sympatickým poměrem cena/výkon.

Článek

Malý, aby se hodil do města, za rozumné peníze a se slušným dojezdem. Tak často reagují respondenti na dotaz o ideálním elektromobilu, který by jim snad i směl do baráku. Z velké části bude jejich požadavky splňovat novinka značky Hyundai, která na český trh dorazí závěrem příštího roku. Ač se ještě oficiálně nepředstavila, víme o ní opravdu hodně.

Jak je to možné? Korejská automobilka už auto uvedla na domácím trhu, byť zatím jen se spalovacím motorem. Jmenuje se Hyundai Casper, na délku má úsměvných 3,6 metru, přesto jeho zavazadelník pojme až 301 litrů bagáže. Zadní lavice je mimochodem posuvná až o šestnáct centimetrů, zcela sklopit můžete i obě přední sedačky a v elektrickém prckovi si klidně schrupnout.

Foto: Hyundai

Kdo říká, že malý městský prcek nemůže vypadat naštvaně?

Zatím není jasné, zda k nám vůz dorazí coby Casper, nebo se po cestě do Evropy stihne přejmenovat. Tuzemské zastoupení značky však potvrdilo jeho příjezd v posledním čtvrtletí příštího roku a také fakt, že si jej budete moci koupit online.

Foto: Hyundai

Navzdory skromným rozměrům nabízí kabina široké možnosti využití. Pes ani slečna nejsou součástí standardní výbavy.

Zákazník má mít na výběr ze dvou baterií, přičemž i ta menší vystačí na dojezd minimálně 300 kilometrů. Vedle osobní verze se na korejském trhu nabízí i užitkové provedení se dvěma místy a úložným prostorem. Tato varianta pro Evropu zatím potvrzena nebyla, šlo by však o zajímavou konkurenci pro Dacii Spring Cargo. Rozvozci pizzy už jistě nastražují uši…

Foto: Hyundai

Užitková verze poslouží coby stěhovák asi jen na produktové fotografii. Pro rozvozy v centrech měst však budou její schopnosti dostačující.

A cena? Ta se má vměstnat pod hranici 22 000 eur, což je dnes v přepočtu 535 000 Kč. Šlo by tak o jeden z nejdostupnějších elektromobilů na českém trhu, který zároveň disponuje slušným dojezdem na jedno nabití. Malých elektrických prcků dorazí v příštích letech vícero, žádný ale zatím tak nízkou cenu nepřislíbil.

Reklama

Načítám