Hlavní obsah

Boj o každý kilometr: Jednoduchá technická vychytávka prodlouží dojezd elektromobilu, do aut může hned

Foto: Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hyundai a Kia chytrými nápady nešetří. Ten nejnovější má prodloužit dojezd a zvýšit stabilitu elektroaut pomocí jednoduché funkce.

Článek

Nová technologie korejských značek se jmenuje Active Air Skirt (AAS). Jde o aktivní aerodynamické prvky snižující odpor vzduchu vznikající při rychlé jízdě, což má zvýšit dojezd elektrického auta a zároveň zvýšit jeho stabilitu.

Jak to celé funguje? Systém AAS je umístěn mezi předním nárazníkem a předními koly vozidla. Při pomalejší jízdě je skrytý, ale když řidič jede 80 km/h a více (v ten moment aerodynamický odpor vzduchu začíná převyšovat odpor valivý), prvky systému se vysunou a zlepšují aerodynamiku. Při zpomalení pod 70 km/h se vrací do původní polohy.

Specifikem této aktivní aerodynamiky je fakt, že nepokrývá celou šířku přídě, ale pouze přední část pneumatik. To souvisí s vlastnostmi elektrické platformy E-GMP, u které vzhledem k ploché podlaze stačilo pro efektivnější vlastnosti pokrýt pouze plochu kol.

Foto: Hyundai

Technologie Active Air Skirt má přinést největší benefit vozům kategorie SUV s vyšší světlou výškou. Podle tvůrců může ihned do výroby, v Jižní Koreji a USA už Hyundai řeší potřebné patenty, v plánu jsou i další testy.

Inovace navíc dokáže být aktivní při rychlostech přes 200 km/h, a to díky pryžovému materiálu použitému ve spodní části. Tím se snižuje riziko poškození výsuvných prvků rozstřikovanou vodou nebo vnějšími předměty.

Automobilky už toto řešení pochopitelně testují v praxi a mají první výsledky. Podle inženýrů dokázal systém AAS snížit součinitel aerodynamického odporu vzduchu Cx o 0,008, aerodynamický odpor se tak snížil o 2,8 procenta. Že to zní zanedbatelně? No, v případě elektrického auta to znamená prodloužení dojezdu až o šest kilometrů. A kilometr ke kilometru…

Reklama

Načítám