Hlavní obsah

Nové otázky v autoškole a nová Jawa Pérák – Týden v Garáži

Foto: Lukáš Volšický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je víkend a my vám již tradičně přinášíme detailní přehled toho nejzajímavějšího z uplynulého pracovního týdne. V tomto týdnu jsme se věnovali zejména novým testovým otázkám v autoškolách, protože nás zajímá, jak si s nimi poradíte vy, zkušení řidiči s vlastními zkušenostmi. Už jste si je vyzkoušeli?

Článek

Závěrečné otázky v autoškolách se zásadně inovují – v teoretických testech přibývají nové otázky, jejichž cílem je lépe vystihnout dopravní situace v moderních městech a připravit žáky autoškol na skutečné dění v přeplněném provozu. Do konce letošního roku se testový soubor rozšíří o celkem 120 nových otázek, z nichž 35 už bylo oficiálně zveřejněno a vy si můžete vyzkoušet prvních 10 z nich v našem kvízu. Pokračování cvičných testů s novými otázkami vám přineseme již v úterý.

Z daleké Indie k nám pomalu přijíždí nová Jawa Pérák, stylovější sourozenec již známé a v Čechách prodávané indické Jawy 300 CL. V polovině týdne jsme vyrazili do Týnce nad Sázavou, abychom se na prvním novém Péráku svezli a porovnali jej s naší dlouhodobě testovanou „třístovkou“. Pokud si plánujete Péráka koupit, dovolujeme si vás upozornit na skutečnost, abyste si dali pozor na to, od koho jej kupujete. Českou homologaci budou mít pouze oficiálně dovezené motorky.

Foto: Lukáš Volšický

Jak jezdí modernizovaný Hyundai i30 Fastback N s novou dvouspojkovou převodovkou N-DCT? I o tom jste si mohli přečíst v uplynulém týdnu

Obdivovatele historické techniky a fanoušky motocyklů potěší také setkání nových a starých Indianů, při němž jsme si připomněli, že meziválečná produkce Indianu zahrnuje opravdu fascinující stroje. Jak se jezdí na velmi staré motorce s plynem na levé rukojeti, předstihem zapalování na pravé rukojeti, spojkou na levé noze a řazením na pravé noze? O tom si můžete přečíst v naší reportáži.

V uplynulém týdnu jsme se věnovali také pneumatikám, a to nejen těm zimním, jejichž sezóna se rychle blíží. Výběr zimních pneumatik se usnadní díky novým klasifikačním štítkům a QR kódu, který odkazuje do rozsáhlé databáze s informacemi o jednotlivých pneumatikách. Milovníky veteránů a nadšence do automobilové historie pak jistě potěší příběh o stylových pneumatikách s bílou bočnicí.

Foto: Lukáš Volšický

Největším lákadlem nové indické Jawy Pérák je tajemný stylový vzhled se zlatými doplňky

Po dlouhých devíti letech skončily stavební práce a rozsáhlá dopravní omezení a rekonstrukce nejstarší české dálnice D1 byla prohlášena za hotovou, takže jsme nelenili a vyrazili jsme to prozkoumat. A jací na našich silnicích a dálnicích jezdí řidiči? O tom jsme si popovídali s šéfinstruktorem hradeckého Polygonu.

Reklama

Související témata:
Načítám