Hlavní obsah

Nejlepší závodní hry roku 2019? Zde!

Foto: DirtRally2.com

Pokud bylo vaším snem řádit s legendárním Audi Quattro jako Walter Röhrl, máte možnost. Ovšem i když je vaším vzorem spíše The Stig nebo třeba Ken Block, buďte ubezpečeni, že určitě také nepřijdete zkrátka!

Doba pokročila, takže ty tam jsou kostičkované napodobeniny vozů Lamborghini Diablo, Ferrari 550 Maranello nebo McLaren F1 ze starých dobrých Need For Speed, které dnes už pamatují jen pařmenští veteráni. A ačkoliv nedáme na starou klasiku dopustit, je třeba podotknout, že dnešní hry už jsou opravdu někde jinde. Propracované detaily, odlesky, stíny, autentické zvuky vozů včetně odděleného zvuku sání a výfuku… Anebo i takové vymoženosti, jako je laserové skenování trati, díky čemuž dostáváme přesnou kopii reality.

Článek

Mnozí mládežníci už si dnes možná řeknou, že realita v porovnání s virtuálními závody tzv. „dostane na zadek“ – jmenujme alespoň pár argumentů jako „Můžete se doopravdy zabít“ a „Grafika už je dnes nastejno“. Jenže co my, staří mazáci, kteří stále nedáme dopustit na pach spálených gum a vůni benzinu? Najde se zábava i pro nás? A existuje vůbec aspoň jedna závodní hra, která by mohla uspokojivě zabavit oba tábory při dlouhých zimních večerech? Odpověď zní: „Ne.“ Jsou totiž hned čtyři…

1. F1 2019

Letos je tomu už 10 let, co profíci z firmy Codemasters odkoupili licenci na hru Formula 1, a díky dlouholetým zkušenostem se jim daří každý nový díl vždy ještě o kousek vylepšit. Samozřejmostí je možnost hry pro jednoho nebo více hráčů, je tu ale i možnost přihlášení do e-sports, tedy mezinárodní soutěže mezi těmi nejlepšími.

Režim „Kariéra“ nabízí změnu týmů jednotlivých hráčů, takže můžete klidně jezdit jako Max Verstappen u Mercedesu, nebo jako Lewis Hamilton u Ferrari. V klasickém režimu multiplayer, tedy „Více hráčů“, lze nastavit nespočet filtrů pro jednotlivé servery, aby se člověk mohl zúčastnit přesně toho závodu, který bude nejlépe vyhovovat jeho preferencím a momentální náladě. F1 2019 vám také umožní utkat se s těmi nejlepšími z celého světa z pohodlí vašeho domova v rámci e-sports – pokud na to tedy máte kou… ehm, rychlost a odvahu.

2. Forza Horizon 4

Ruku na srdce, „Forza“ už poměrně dost tíhne k arkádě a jde tedy hlavně o zábavu, než o napodobení řidičského zážitku, ale na hratelnosti jí to pranic neubírá – naopak. Je také pravda, že Forza Horizon 4 ve skutečnosti nevyšla v roce 2019, nicméně letos se dočkala řady důležitých aktualizací, součástí nichž je i stáhnutelný obsah Lego Speed Champions. Jasný důkaz, že ve Forze vám fakt nic nebude chybět.

Chtěli byste se prohánět s historickou formulí Auto Union Type D po záludných okreskách Skotské vysočiny? Nebo raději centrem města v upraveném Fordu Mustang „Hoonigan“ jako Ken Block? Nebo jen tak řádit v opuštěném lomu s vozem Mercedes G63 6 × 6? Ano, můžete. Tady máte klíčky… pardon, konzoli, a můžete vyrazit!

3. Dirt Rally 2.0

Něco nám říká, že většina fajnšmekrů pravděpodobně sáhne po Dirt Rally 2.0. Stačí pohled na Audi Quattro nebo Porsche GT3 Rally, a řada lidí má jasno. Taky jste si chtěli někdy zahrát na Waltera Röhrla, ale zasněžené parkoviště v noci nebylo to pravé ořechové? Teď máte možnost se ukázat!

Dirt Rally 2.0 si dal za úkol především realismus. Takže jsou tu naprosto nové fyzikální „modely“ vozů a tratí, díky čemuž se každé auto chová zcela jinak, a to nejen na základě výkonu nebo koncepce, ale také na základě zvolené trati, podmínek a vašeho jízdního stylu. Pokud jste nikdy rallye nehráli, natož nejeli, nezoufejte. Součástí hry je i tutoriál, který vás proškolí a dá vám základy pro jízdu rallye. Budou se vám hodit – ať už zvolíte zasněženou Rally Monte Carlo nebo vyrazíte do prašného a kamenitého Řecka.

4. Assetto Corsa Competizione

Troufáme si říct, že Assetto Corsa Competizione je tak trochu bílý kůň tohoto našeho výběru. Původní Assetto Corsa pozornosti široké veřejnosti pár let unikalo, bylo vlastně takovým dobře střeženým tajemstvím zarytých fanoušků okruhového ježdění. Díky němu jste mohli na obávané Nordschleife vyzkoušet jak nekompromisně rychlé Porsche 918, tak nemilosrdný McLaren P1, ale rovněž i frenetické a rozvášněné LaFerrari. Anebo prostě jen tak prohnat BMW M3 E30 po alpských serpentinách.

Ale Kunos Simulazioni, autoři titulu Assetto Corsa, si patrně řekli: „Dost. Je čas na opravdové závodění!“ A tak v kostce vzali původní Assetto Corsa a přepnuli pomyslný ovladač Manettino z režimu Sport na Race – jsou to koneckonců Italové, sídlo mají přímo na okruhu Vallelunga. Takže Assetto Corsa Competizione má teď to, po čem řada hráčů původního „Assetta“ už dlouho volala – různé fáze dne a různé povětrnostní podmínky.

Den, stmívání, noc, rozbřesk. Zahradní deštík, liják jako z konve nebo postupně osychající trať – samozřejmě jen v místech ideální stopy, tak jako v reálu. Na autě lze nastavit vše – od tlaku pneumatik přes účinnost brzd a rozložení brzdné síly, aerodynamické vyvážení auta, zpřevodování nebo geometrii kol. To vše může váš výkon na trati zlepšit, nebo také zhoršit… Borci z „Kunos“ také průběžně aktualizují fyzikální modely aerodynamiky i pneumatik, takže hra se neustále vyvíjí. Není divu, že jde o oficiální hru skutečné závodní série Blancpain GT Series. Můžete se také pustit do šampionátu GT3, můžete vyzvat závodníky ze všemožných zemí světa – ovšem pokud nemáte dost zkušeností, buďte bez obav. Systém „plánování zápasů“ k sobě vždy seřazuje jezdce s podobnými zkušenostmi.

Reklama

Související témata:
Načítám