Hlavní obsah

Nehoda nebo porucha na dálnici? Poradíme, co (ne)dělat

Foto: Policie ČR/Twitter

K poruše auta nebo dopravní nehodě může dojít i na dálnici a podle toho, co vidíme kolem sebe, je dobré vědět, jak se zachovat. Kolem nás totiž rychlostí minimálně 130 km/h projíždí auta i kamiony, a pokud se zachováme s odstaveným autem špatně, mohou nás snadno přehlédnout. K tragédii pak chybí už jen kousek, a přitom úplně zbytečně.

Článek

Jen kroutíme hlavou nad tím, čeho jsou někteří řidiči, ale i posádky, schopni. Jen před pár dny jsme v odstavném pruhu na dálnici kousek od Prahy viděli mladou rodinu, kterak stála u nepojízdného auta, a navíc s malým dítětem v ruce. Zažili jsme i případy, kdy poté, co auto přestalo jet, zůstala posádka v něm, jen se zapnutými výstražnými blinkry. Tvrdila pak, že je přece auto vidět. Ne, není vidět! A kolem auta na dálnici vůbec nemáte co postávat. Jde totiž o vaše životy. I tyto dvě zkušenosti nás donutily sepsat vám pár rad, co vlastně dělat poté, co se vám auto porouchá na dálnici, nebo poté, co zde budete mít nehodu.

1. Uklidněte se!

My víme, že ať už jde o nehodu, nebo jen prázdnou pneumatiku, je to o nervy. Ale jen pokud zachováte chladnou hlavu, uděláte vše, co máte. Ujistěte se, že vám nebo posádce nic není, ať máte o starost méně. Pokud ano, volejte neprodleně záchrannou službu a postupujte dle jejich pokynů.

2. Odstavte auto

Pokud je to jen trochu možné, zkuste pomalu v odstavném pruhu dojet na nejbližší sjezd nebo odstavné místo. Mějte u toho vždy zapnuté výstražné blinkry. Pokud to možné není, zaparkujte auto co nejvíce do odstavného pruhu, nechte ho svítit a zapněte výstražné blinkry.

3. Výstražná vesta a opuštění auta

Než vystoupíte vy nebo vaše posádka z auta, ujistěte se, že na sobě všichni mají výstražné vesty. Ano, u nás máme povinnost vozit vestu jen pro řidiče, ale investujte těch pár korun a mějte v autě alespoň čtyři. Umístěte je do interiéru, ne do zavazadlového prostoru! Z auta, pokud je to možné, vystupujte vždy pravými dveřmi směrem ke svodidlům a okamžitě se dostaňte za ně. Obzvlášť malé děti se kolem auta vůbec nesmí pohybovat.

4. Výstražný trojúhelník

Tohle je trochu oříšek. Ideální je, když ho máte třeba na zemi za sedačkami. Pokud je však v kufru, dojděte pro něj co možná nejrychleji a za svodidly ho doneste do místa vzdáleného od nepojízdného auta minimálně 100 metrů. Nechoďte odstavným pruhem, je to zbytečně nebezpečné. Ale i za svodidly se mějte na pozoru, zejména v noci můžete přehlédnout, že je jen kousek za nimi prudký sráz.

5. Policie a asistenční služba

Než začnete řešit asistenční službu, zavolejte policii. V případě zranění i záchranku. Volat můžete také na linku 112, kde vám zajistí případný příjezd všech složek integrovaného záchranného systému. Policie vám na místě pomůže jak s řešením nehody nebo poruchy, tak s označením jejího místa. V některých případech se na místo posílá i přívěsný vozík s informační světelnou cedulí, který od vás svede provoz do vzdálenějšího jízdního pruhu. Až pak řešte asistenční službu a svůj odvoz z místa. Pro ten pak platí stejné bezpečnostní pokyny. Ideální je domluvit se s asistencí, že vás vyzvedne na nejbližším bezpečném místě, kam vy můžete dojít za svodidly pěšky.

A malá rada nakonec. I když si myslíte, že závadu, jakou je třeba prázdná pneumatika, opravíte sami, nedělejte to. Jde o velký risk, který za ušetřených pár korun nestojí. Asistenční službu máte sjednanou s povinným ručením, tak ji využijte.

Reklama

Načítám