Hlavní obsah

Mezi světy: Ruský domácí výrobek versus česká modla

Foto: Karel Štochl

Škoda nebo UAZ? Obě auta jsou považovaná ve své zemi za domácí, ale přitom jsou neskutečně jiná

Když jedna fotka dokáže říct více než tisíc slov. Nejde zrovna o obrázek cukrovinek pro zamilované, ale snímek dvou domácích automobilů. Společného nemají skoro nic – snad jen to, že jde o čtyřkolová vozidla, přičemž každé pochází z jiného „světa“ a reflektuje svoji kulturu.

Článek

Vozidla na fotografii nejde nikterak relevantně porovnávat, protože obě patří do úplně jiného segmentu a společnou mají pouze tu věc, že jde o automobily domácí produkce. Škoda Octavia Combi demonstruje české zájmy o praktická, ale líbivá vozidla. Přece jenom aktivní chalupář, malý podnikatel nebo běžný občan preferuje hezké, ale užitečné auto.

Octavia patří mezi vozy střední třídy, nabídne spoustu chytrých úložných míst, dostatečně výkonné motory, kvalitní zpracování a hodně prostoru. Právě proto jde o nejprodávanější a nejtypičtější auto v České republice.

Foto: Karel Štochl

Škodovka patří mezi české bestsellery

UAZ Hunter zase odráží výrobek pravého Ruska. Off-road vyrobený ze železa a gumy je určený k brázdění Sibiře a dalších nehostinných cest, ale co se týče fungování ve městě a na dálnici – tam pokulhává. Uvnitř sice moc kvality nepobral, protože do kabiny zatéká a ozývají se tu různé pazvuky, ale na druhou stranu jde o neskutečně jednoduchý stroj. A co teprve terénní prostupnost? Fenomenální! Dalším pohledem však vyvolává smutek – jak moc zoufalý a zaostalý je cenově dostupný ruský vůz určený pro masy. Když si ho porovnáte s naší škodovkou, jde o dva úplně jiné světy. Který z nich vám je bližší? Hlasujte!

Foto: Karel Štochl

UAZ Hunter není moc moderní, ale zase vydrží i v nehostiném prostředí

Jaký domácí výrobek preferujete – ruský nebo český?
Imponuje mi UAZ Hunter
72,8 %
Mám raději naši Škodovku
27,2 %
Celkem hlasovalo 2544 čtenářů.

Reklama

Načítám