Hlavní obsah

Mercedes-Benz třídy V Hartmann – Cestování s noblesou

Foto: Hartmann Tuning

Hartmann Tuning se specializuje hlavně na spoilery, fólie a výfuky. Umí však nabídnout i velmi kvalitní praktické vybavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytné vozy, zejména ty kompaktní, jsou poslední dobou stále populárnější, a tak nepřekvapí, že „tuningové“ firmy zabývající se tímto druhem úprav si vezmou na paškál také modely od prémiových značek. Před nedávnou dobou jsme tu měli skvěle upravený Mercedes Sprinter, dnes se však podíváme na třídu V v podání německé společnosti Hartmann.

Článek

Německá společnost Hartmann tuning, sídlící v německém městě Neuss kousek za Düsseldorfem, se může pochlubit hned několika specializacemi. Jednak dělají spoilery, fólie a zejména pak výfukové systémy. Je tu však i divize VanSports, která se zabývá personalizací, úpravami a tuningem pick-upů, dodávek a užitkových vozů.

Foto: Hartmann Tuning

Mercedes-Benz V250d v úpravě Hartmann Tuning nabízí celou řadu praktických úprav, ne jen těch kosmetických

Samotná divize VanSports se potom dělí na tři kategorie: Styling, Offroad a Specials. V kategorii Styling jde, jak už název vypovídá, především o kosmetickou stránku, jakou je třeba jiná fólie, kola a lak. V kategorii Offroad už si můžete objednat opravdu účelové úpravy jako třeba zvýšení světlé výšky, odolnější podvozek nebo terénní kola.

Nás ale dnes bude zajímat poslední jmenovaná kategorie, a tou je Specials. V podstatě se dá říct, že Specials kombinuje obě výše jmenované kategorie – jde tu totiž převážně o účelové a užitkové úpravy, ale pořád si svůj vůz můžete zároveň přizpůsobit na míru dle svých přání a vkusu.

Skvělým příkladem je právě tento Mercedes-Benz třídy V, který dostal bodykit VP Gravity, skládající se z černého ochranného oplastování a zadního difuzoru. Z těch účelovějších úprav je tu střešní nosič s malou světelnou LED rampou a fotovoltaickým systémem, robustnější 18palcová kola, vyšší světlá výška o 30 mm, ochranné kryty podvozku a speciální nátěr.

Foto: Hartmann Tuning

Na kvalitní matraci se pohodlně vyspí dva lidé

Interiér prodělal „tuning“ především praktického charakteru. Jsou tu nové (a velmi chytré) odkládací prostory, vzadu je teď skládací matrace, kde se pohodlně vyspí dva lidé, tedy za předpokladu, že se sklopí zadní sedadla, pochopitelně. Ovšem stále tu nevyjde snad ani jeden decimetr krychlový místa nazmar – při sklopení zadních sedadel se dá zbývající prostor pod nimi využít pro uložení hliníkových přepravek.

Je tu kompaktní kuchyňské zázemí s 12V zásuvkou, aby si člověk mohl i v přírodě po ránu dopřát šálek teplé kávy. Jsou také dvě nádrže na vodu, jedna na pitnou, druhá na užitkovou – každá s kapacitou 12 litrů. Pro komfort na palubě za všemožných podmínek nechybí ani externí systém zvaný HVAC, tedy v podstatě systém vytápění, vzduchotechniky a klimatizace v jednom. Kompaktní, promyšlené a pro výlety do přírody k nezaplacení.

Třída V na fotografiích je konkrétně naftová V250, ročník 2017 o výkonu 190 koňských sil a s nájezdem 34 tisíc kilometrů. Jde vlastně o úplně první takto upravený Mercedes V od firmy Hartmann. A podle všeho nemá jít zrovna o tuctovou záležitost – kompaktních obytňáků v této specifikaci má vzniknout všeho všudy 10 kusů, což je ostatně vyobrazeno i na speciální plaketce, takže tu jde do jisté míry o exkluzivitu. Dobrá zpráva je, že exemplář je momentálně k prodeji. Špatná zpráva je, že pro zjištění ceny auta je třeba kontaktovat přímo německého úpravce – což značí, že ani cena nebude zrovna tuctová.

Reklama

Načítám