Hlavní obsah

McLaren 765LT je impozantní, ale chybí mu jedna důležitá věc

Foto: McLaren

Pohon zadních kol a 765 Nm. Chcete jet rychle, nebo smykem?

Až se nová Octavia RS rozjede na sto kilometrů v hodině, tak v té době bude na tachometru nového McLarenu 765LT nějakých 190 km/h a během okamžiku začne britský supersport ukazovat čísla začínající dvojkou. Tenhle raketově rychlý stroj je nabroušenou verzí 720S a McLaren jich vyrobí jen 765 kusů. Je to velmi zajímavá alternativa k Ferrari 488 Pista a Porsche 911 GT2 RS…

Článek

Britský McLaren už je dávno respektovaným malosériovým výrobcem supersportovních aut, a jestliže mu bylo zpočátku vytýkáno, že jeho auta jsou sice technologicky zajímavá, ale že jim chybí osobnost a výraznější projev, tak na tom řádně zapracoval.

Všechny jeho nové modely se nejen dobře řídí, ale taky řádně zní a jízda v nich je zážitkem. Jedno se ale nezměnilo. McLaren dál trvá na číselném označování a i fanouškové přiznávají, že v tom mají dost hokej. Nový model 765LT by si přitom nějaké lepší jméno určitě zasloužil. Už jen proto, že půjde o jedno z nejrychlejších sériových aut na světě!

Jak už zaznělo, je to evoluce modelu 720S, ale jak bývá v podobných případech zvykem, inženýři se zaměřili na každý detail. Vůz tak dostal zabrat, nyní ale má víc svalů, méně kilo a víc rychlosti. Nemůžeme se dočkat, až ho McLaren v září pustí na silnice!

Foto: McLaren

Puristická kabina je plná karbonu a Alcantary. Nic víc ani nepotřebujeme

765LT žene vpřed dvakrát přeplňovaný osmiválec o objemu 4,0 l. Má výkon 765 koní a 800 Nm, poháněná jsou jen zadní kola! Sedmistupňová dvojspojková převodovka byla dál vyladěna, takže řadí o patnáct procent rychleji než v případě 720S. A ta čísla, která by měl McLaren 765LT dávat, jsou neuvěřitelná… Hlavně zrychlení si zasluhuje vaši pozornost - stovka za 2,8 sekundy a dvoustovka za 7,2 sekundy. Impozantní, nemyslíte?

Aby nový Mac ale na tyto cifry dosáhl, nestačilo jen zvýšit výkon a zrychlit řazení. Auto je o osmdesát kilogramů lehčí než model, ze kterého vychází, a konkrétně váží 1 229 kg. Za touto úsporou hledejte nový druh uhlíkových vláken, tenčí skla a titanový výfuk (ten je nepřehlédnutelný). Ve výbavě chybí klimatizace a audio, ale McLaren je v nabídce samozřejmě má a jak se sluší a patří jsou bez příplatku.

Vůz mohl být podle všeho ještě rychlejší, jenže automobilce nešlo jen o rychlost v přímce, a 765LT tak má o pětadvacet procent víc přítlaku. Má jiný přední nárazník i splitr, přepracované prahy, větší difuzor a aktivní křídlo. Auto je taky o pět milimetrů níž k silnici. Aktivní tlumiče mají nové ovládání Proactive Chassis Control II a model 765LT používá karbon-keramické brzdy z ultimativního modelu Senna.

Všechno to vypadá hodně zajímavě, že? Je škoda, že tomuhle autu chybí pořádné jméno!

Reklama

Načítám