Hlavní obsah

Lamborghini Urus je nejrychlejším autem – na ledu

Foto: Lamborghini Eastern Europe

Lamborghini Urus se „někde“ stal nejrychlejším autem. O Nürburgingu tu však nemůže být řeč

Jak kdysi řekl Michael Schumacher, rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. A jelikož automobilce Lamborghini rekord nejrychlejšího produkčního vozu na německém Nürburgringu na konci loňského roku vyfouknul Mercedes AMG-GT Black Series, rozhodli se v Sant’ Agatě opatřit si jiný rekord, který dost možná vydrží podstatně déle než ten v Zeleném pekle.

Článek

Je nám líto, ale vzhledem ke svému poměrně úzkému poli působnosti na tento rekord bude i současný rekordman ze Stuttgartu přece jen trochu krátký – a možná také příliš lehký a sportovní. Lamborghini se svým SUV Urus totiž pro produkční auta stanovilo nový rychlostní rekord v podmínkách, které daleko více vyhovují 2 200 kg vážící mašině s pohonem všech kol – na ledu.

Foto: Lamborghini Eastern Europe

Za volantem seděl ruský profesionální jezdec Konstantin Leontěv

Je tedy evidentní, že takový rekord nemohl padnout (i přes nevyzpytatelné počasí v pohoří Eifel) na Severní smyčce Nürburgringu, a už vůbec ne třeba na francouzské Riviéře. Rekordní jízda se uskutečnila na zamrzlém Bajkalu, nejhlubším jezeře na světě, nacházejícím se v jižní části Sibiře.

Úspěšný pokus se podařil během takzvaných „Dní rychlosti“, konaných od 10. do 13. března, a akci pořádala tamní závodní společnost LAV-Racing. Testovací jezdec dokázal na povrchu hladkém téměř jako sklo rozjet SUV o výkonu 650 koní na poměrně děsivých 298 km/h. Pravda, během tréninků zvládl ještě o 4 kilometry vyšší rychlost, ale i tak jde o vynikající výkon.

Za volantem seděl Andrej Leontěv, který je v této disciplíně dnes už poměrně zběhlý – za dobu svého působení si dokázal připsat už 18 rekordů podobného ražení. Leontěvovi se podařilo rovněž stanovit nový rekord na tisíc metrů na ledu s pevným startem při průměrné rychlosti 114 km/h. Všechna sesbíraná data zaznamenala Mezinárodní automobilová federace (FIA) a Ruská automobilová federace (RAF), konkrétní čísla a data budeme znát v dubnu.

„Tato extrémní výzva potvrdila skvělé schopnostmi, kterými disponuje naše super-SUV Urus, zejména co do zrychlení a maximální možné rychlosti na jakémkoliv povrchu: ať už na silnici, mimo ni, nebo třeba i na ledu,“ nechal se slyšet ředitel východoevropské divize Lamborghini Konstantin Syčev. „Už se těšíme, až budeme moci zveřejnit všechna nasbíraná data.“

Lamborghini Urus je v současnosti jedno z mála SUV na světě, které si opravdu může říkat „terénní sporťák“, neboť dokáže svoji sílu zkrotit i na náročnějších površích, než je obyčejná silnice, jak nám názorně předvedli Rusové. Svůj výkon 650 koní a točivý moment 850 Nm posílá samozřejmě na všechna čtyři kola, což mu i přes hmotnost 2,2 tuny umožňuje (tedy alespoň na asfaltu) zrychlit na stovku za obdivuhodných 3,6 vteřiny a na dvoustovku za 12,8 vteřiny.

Jezero Bajkal, na kterém byla rekordní jízda zaznamenána, se nachází v jižní části východní Sibiře v Rusku. Jde o nejstarší a nejhlubší jezero na světě – jeho stáří se odhaduje na 25 až 30 milionů let a jeho největší hloubka je těžko přestavitelných 1 642 metrů.

Reklama

Načítám