Hlavní obsah

Kvůli léčbě rakoviny prodal auto, jeho děti jej koupily zpět

Foto: The Detroit News

57letý Američan ze San Antonia se po 17 letech opět shledal s milovaným Mustangem, kterého kdysi prodal kvůli úhradám spojeným s léčbou rakoviny jeho ženy Laury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Každý chlap si rád plní své sny. Protože ať chceme nebo ne, ti malí desetiletí kluci v nás tam někde hluboko uvnitř pořád dřímají. Američan Wesley Ryan si splnil svůj sen pořízením Fordu Mustang GT, rok výroby 1993, tedy onu hranatou generaci zvanou „Fox Body“. Když však před 17 lety byla jeho ženě diagnostikována rakovina, chlapecké sny vzaly za své – vyléčení manželky byl ochoten obětovat úplně všechno…

Článek

Je to už téměř dvě dekády, co se Wesley musel nadobro rozloučit se svým plechovým mazlíkem – rodina a zdraví byly zkrátka přednější. Evidentně je to správný chlap. Když se zjistilo, že má jeho manželka rakovinu, neváhal vypustit svého Mustanga „do volné přírody“, a pokrýt tak náklady na léčbu. Srdcař Wesley po tomto nesobeckém činu žil v domnění, že své auto nikdy znovu nespatří… až donedávna.

Foto: The Detroit News

57letý Wesley Ryan své auto okamžitě poznal. „Můžu si sáhnout?“ řekl tehdy nevěřícně

Jeho žena Laura úspěšně absolvovala léčbu. Ba co víc, Wesley se začátkem srpna opět shledal se svým autem! Jejich dvě děti, 26letý Jake a 22letá Jeni, vyhledaly onen konkrétní vůz svého otce a s posledním majitelem dojednaly podmínky koupě. Mělo to však háček – auto bylo v dezolátním stavu. Syn Jake ale nevěšel hlavu a byl rozhodnutý dát vůz do pořádku na vlastní pěst. Jenže staré přísloví říká: „Když ti život zavře dveře, bůh ti otevře okno“ – jakmile se totiž o tomto příběhu dozvěděli ve Fordu, rozhodli se rodině pomoci a nabídli se, že zařídí renovaci vozu.

Rozhodně nešlo o snadnou práci – Mustang prošel totiž jistou nadšeneckou přestavbou na rallye, a tak byl motor, pětilitrový osmiválec, slušně řečeno v háji. Automobilka Ford se tak rozhodla darovat úplně nový 5,0l V8 a pak auto poslali na generální opravu a renovaci k úpravci známému jako Hennessey Performance.

Chlapi z Texasu auto rozebrali takřka na součástky – instalovali úplně nový interiér a provedli renovaci exteriéru. Nemáme ponětí, kolik mohly práce stát, ale jedno víme jistě. Hennessey není zrovna z laciného kraje.

Celý proces trval údajně 9 měsíců, ale Wesleyho rodina se dohodla, že raději nebude obnovu zbytečně uspěchávat. Lidé od Fordu pak rodině zajistili přepravu na centrálu Fordu, která se nachází v Dearbornu ve státě Michigan. A klíčky od auta staronovému majiteli předával sám Henry Ford III., současný manažer firemní strategie Fordu a vnuk Henryho Forda II., který se v šedesátých letech kočkoval s Enzem Ferrarim, tedy pra pravnuk zakladatele automobilky Henryho Forda I.

Když pak v Dearbornu rodák ze San Antonia poznal TO konkrétní auto, nevěřícně se k Henrymu Fordovi III. otočil se slovy: „Můžu si na něj sáhnout?“ – „Ale ovšem, pane Ryane. Je vaše… je opět vaše,“ ubezpečil ho Henry Ford III. Ne, nezdálo se mu to. Když pak po 17 letech opět usedl za volant po boku své ženy Laury a probral onen 5,0l osmiválec k životu, neubránil se slzám. „To jste přece nemuseli… připadám si najednou o 20 let mladší,“ vyjadřoval Wesley jen zdráhavě své nadšení. „Vytvořili jste rodinné dědictví, děcka,“ uzavřel dojemnou situaci 57letý skalní fanoušek automobilky Ford.

Reklama