Hlavní obsah

Kupte si filmový Ford GT40 z filmu Le Mans '66

Foto: Mecum

Superformance GT40 je věrnou replikou závodního Fordu GT40, se kterým Miles závodil v roce 1966 v Le Mans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Film Le Mans ’66 utěšeně plní pokladny kin nejen v ČR, ale po celém světě. V USA dokonce během prvního víkendu překonal všechna očekávání, takže se naštěstí nepotvrdily černé scénáře, které filmu prorokovaly, že v dnešní době už auta nikoho nezajímají. Opak je pravdou. Auta lidi pořád baví. A zcela evidentně je baví i Ford GT40. Teď pozor! Ten filmový bude na prodej.

Článek

Asi je zbytečné se ptát, jestli už jste Le Mans ’66 viděli. Otázka by spíš měla znít: „Kolikrát jste to viděli?“ Se všemi těmi úžasnými auty se ve filmu doopravdy jezdí, tentokrát prostě skutečná akce dostala přednost před filmovými triky, takže v hlavních rolích, vedle Christiana Balea a Matta Damona, hrály repliky a ne originální auta. Což je pochopitelné, vždyť jejich cena je v současné době jednoduše závratná a na světě naštěstí existují věrné repliky.

Foto: Mecum

Interiér je vyvedený do detailu přesně

Filmové studio si nechalo u renomované firmy Superformance postavit rovnou dvě! A když píšeme, že u renomované firmy, tak je to proto, že Superformance má licenci na výrobu replik Fordu GT40 a vyrábí taky vozy Shelby Cobra nebo Shelby Daytona Coupe.

Je nasnadě, že jde o věrnou podobu auta, se kterým Ken Miles v roce 1966 na Le Mans závodil. Oba vozy byly postaveny s extrémní pečlivostí ke všem detailům, přičemž v tomto případě se dokonce bavíme ještě o tom lepším kusu, který byl používaný pro záběry zblízka.

Jeho srdcem je vidlicový osmiválec Roush, který má zvýšený objem na 8,4 l. Je osazený zapalováním K Inglese a sportovním výfukem. Motor má výkon 608 koní a je spřažen s pětistupňovou manuální převodovkou. Taky vám to přijde jednoduše skvělé?

Foto: Mecum

Vidlicový osmiválec je poctivým kusem železa

Jenže dobré zprávy pokračují! Pečlivě naladěný povozek, pružiny H a na míru navržené tlumiče Bilstein, to vše se stará o to, aby vůz dobře fungoval nejen na rovině, ale i v zatáčkách. Kola jsou originál Shelby American Halibrand s centrální křídlovou maticí, za nimi jsou pak kotoučové brzdy Wilwood.

V kabině je samozřejmě vše podle originální „gétéčtyřicítky“; aby taky ne, když kus, co je na prodej, je tzv. „hero car“. Volant je samozřejmě na pravé straně, budíky jsou původní, stejně jako volant Motolita a sedadla OEM čalouněná Alcantarou. Ostatně všimněte si ve filmu detailů a pak se podívejte na staré fotky, nenajdete tam rozdíl.

Napište si do diáře, že auto se bude dražit v lednu příštího roku. A aby všechno s tímto spojené bylo ještě víc extra, bude vyšperkované podpisy, o které se postarali pánové zvučných jmen, a sice Peter Miles, závodníkův syn, a taky tehdejší šéf týmu Charlie Agapiou. Věřte, že tohle je mimořádná příležitost k tomu, jak si pořídit domů filmovou hvězdu a úžasné auto v jednom balení!

Reklama