Hlavní obsah

Kia chce do pěti let prodávat 11 elektrických modelů

Foto: Kia

Kia se rozpovídala o své elektrické budoucnosti a na novinky bude skutečně bohatá. Do roku 2025 plánuje korejská automobilka celkem 11 elektrických modelů, hned příští rok zamíří do prodeje plně elektrický crossover.

Článek

V současné době nabízí Kia dva elektromobily (jde o model e-Niro a e-Soul), do pěti let však bude mít na trhu dalších devět elektrických modelů a k tomu další zástup plug-in hybridů (v současné chvíli nabízí tři: Niro PHEV, XCeed PHEV a Ceed SW PHEV) a mild-hybridů. Kia to s elektromobilitou myslí opravdu vážně.

Konkrétní modelový mix Kia zatím pochopitelně tají, ale slibuje pro ně tu nejmodernější techniku. Už příští rok dorazí na trh vrcholný crossover, který nabídne dojezd na jedno nabití přes 500 kilometrů. Bude pracovat s napětím 800 V umožňující napojení na vysokovýkonné rychlonabíječky, takže opětovné nabití (není specifikováno, zda „do plna“, nebo na obvykle uváděných 80 procent) zabere jenom dvacet minut. To si sotva stihnete vypít kafe a přečíst zprávy...

Kromě vrcholné varianty pracující s napětím 800 V bude Kia nabízet i skromnějších 400 V. Kia uvádí, že s 800 V nepočítá jen pro své nejdražší modely, ale tam, kde „je to nejvhodnější s ohledem na charakter používání“. Kia bude využívat stejnou techniku jako chystané modely od sesterského Hyundai, které se zatím předvedly ve formě konceptů Prophecy a 45.

Foto: Kia

Nabídka i prodeje elektromobilů Kia velice zvolna rostou. Mají se dostat až ke 20 procentům v roce 2026.

Nyní mají elektromobily od Kie v Evropě tržní podíl 2,6 procenta, ale automobilka očekává, že tento segment v nejbližších letech dynamicky poroste. Už jen během prvního čtvrtletí roku 2020, oproti stejnému období vloni, vzrostly prodeje o 75 procent na 6 811 kusů. Plány jsou však ještě daleko ambicióznější – Kia chce do šesti let prodávat po celém světě půl milionu elektromobilů (včetně hybridů) a počítá, že každá pátá v Evropě prodaná Kia by byla plně elektrická. Doba elektrická zřejmě nadchází.

Reklama

Načítám