Hlavní obsah

Jubilejní 50. roční Barum rally Zlín startuje již dnes

Foto: Škoda Motorsport

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě dnes startuje jubilejní 50. ročník Barum Czech Rally Zlín. Na velice rychlých a náročných tratích kolem moravské metropole si to rozdají zkušené závodní posádky z celé Evropy ve svých superrychlých speciálech.

Článek

Všechno začne v pátek 27. 8. večer noční superspeciálkou v samotném centru Zlína, která jako vždy slibuje spektakulární podívanou plnou světelné show, smyků a práskání antilagu. Po projetých 15 rychlostních zkouškách vše skončí tamtéž v neděli 29. 8. po 17. hodině slavnostním vyhlášením výsledků. Kdo bude stát na stupních vítězů…?

Největším favoritem je pochopitelně Honza Kopecký a Honzou Hlouškem, zkušení borci na továrním speciálu Škoda Fabia Rally2 evo, kteří jsou v průběžném pořadí českého mistráku první. „Chceme bojovat o vítězství, ale prioritou je pro nás zisk titulu mistrů republiky. Na startu bude kromě domácí špičky řada předních účastníků mistrovství Evropy, vyhrát tedy nebude snadné,“ říká Jan Kopecký a dodává: „K úspěchu povedou vyrovnané výkony bez chyb po celou dobu soutěže, jejíž délka převyšuje obvyklé parametry domácích podniků. Těšíme se na souboje se silnou konkurencí a doufáme, že si je užijí i diváci.“

Foto: Škoda Motorsport

Posádka Kopecký/Hloušek patří jako vždy k favoritům, ve Zlíně nastoupí se startovním číslem 6

Na záda jim budou dýchat posádky Filip Mareš/Radovan Bucha, Dominik Stříteský/Jiří Hovorka nebo Václav Pech/Petr Uhel, které jsou v průběžném pořadí za nimi, a samozřejmě mnoho dalších černých koní. Na startu však budou chybět hvězdy jako Jan Černý (kvůli kolizi s jeho rallycrossovým programem) nebo Alexey Lukyanuk (kvůli kolizi ve středečních testech).

Celkem do závodu nastoupí přes 140 posádek z Česka i Evropy (Barum rally je znovu zapsaná do programu FIA ERC, tedy Mistrovství Evropy v rally jezdců a spolujezdců), na něž bude čekat 790 km, z toho 230 ostrých a měřených. Na rozdíl od ostatních domácích soutěží se v pátek dopoledne před shakedownem uskuteční kvalifikační zkouška, která určí startovní pořadí do 1. etapy.

Foto: Škoda Motorsport

Automobilka Škoda má v každé domácí rally ty nejvyšší ambice

Covid opatření

Pro vstup do servisní zóny Barum Czech Rally Zlín v Otrokovicích a do VIP míst je nutné splnit jednu z následujících podmínek:

1) očkování – prokázat se potvrzením o očkování proti Covid-19 a mít 14 dní po 2. dávce

2) negativní PCR test (ne starší než 7 dní)

3) negativní antigenní test (ne starší než 72 hodin)

4) 180 dní po prodělání onemocnění Covid-19 – certifikát z Očkovacího portálu občana (ocko.uzis.cz) nebo potvrzení od praktického lékaře o prodělání onemocnění.

Ceny vstupného

Jednorázové vstupné na RZ: 150 Kč

Permanentka: 450 Kč

Program a mapa

Rychlostní zkoušky jsou rozesety po silnicích v okolí Zlína a Otrokovic, mapu všech 15 RZ s časy startu naleznete na stránkách organizátora.

Doufáme, že nám letošní výroční Barumka přinese znovu skvělou podívanou a vyrovnanou bitvu až do konce – a věříme, že si ji jako fanoušci užijete na místě. Pokud je pro vás ale Zlín příliš daleko, nezapomeňte, že můžete vyrazit také do Mostu na závody Trucků a NASCAR!

Reklama

Načítám