Hlavní obsah

Škoda Motorsport už testuje novou závodní Fabii Rally 2!

Foto: Škoda Motorsport

Čtvrtá generace Škody Fabia právě vstupuje na světové trhy ve své civilní verzi, její závodní varianta se mezitím již začíná dostávat do formy pro líté boje na tratích světových rally. Podaří se novince navázat na úspěchy svého předchůdce?

Článek

Cíl je jasný: Pokračovat v kralování závodní třídě Rally 2! Škoda možná stáhla svůj tovární tým ze světového seriálu, nadále však platí za výrobce špičkového závodnického nářadí a toto renomé chce potvrdit i s novinkou postavenou na bázi čtvrté generace modelu Fabia, jež právě započala kolotoč náročného testování.

Prototyp pokrytý maskovací fólií, za jehož volant usedli ostřílení piloti Jan Kopecký, Andreas Mikkelsen a Emil Lindholm, vyrazil absolvovat první testovací kilometry na asfaltové i šotolinové tratě v Česku, ale také ve Francii a Španělsku. Cílem je pochopitelně ověřit kvalitu návrhu a techniky, provést finální odladění, nasbírat poznatky k možným nastavením vozu a samozřejmě také natočit stovky a tisíce kilometrů v plném tempu, aby byl finální vůz nejen zběsile rychlý a dokonale ovladatelný, ale především také odolný a spolehlivý.

Foto: Škoda Motorsport

Nová generace rallyového speciálu Fabia má ty nejvyšší ambice

120 let motorsportu Škoda

Příchod novinky nemohl být načasovaný lépe – vždyť automobilka letos slaví jubileum neuvěřitelných 120 let účasti v motoristickém sportu. A všechno to začalo, když Narcis Podsedníček usedl za řídítka jednoválcového motocyklu značky Laurin & Klement, aby absolvoval 1 200 kilometrů dlouhé vytrvalostní klání na trati z Paříže do Berlína. V cíli byl nejrychlejší z deseti finišujících závodníků, a započal tak dlouhou šňůru mladoboleslavských závodních úspěchů…

Právě tyto vlastnosti zajistily mimořádné výsledky předchozí generaci v rukou továrních pilotů i soukromníků. Od roku 2015 pomohla Fabia R5, později přejmenovaná na Rally 2, vyhrát devět mistrovských titulů v Mistrovství světa v rally, v regionálních a národních mistrovstvích získala téměř 1 400 vítězství v absolutním pořadí i ve své třídě a téměř 3 300 umístění na stupních vítězů po celém světě. Díky těmto úspěchům se z ní stalo mimořádně žádané zboží, vždyť Škoda Motorsport prodala více než 400 kusů variant R5, Rally2 a Rally2 evo.

O novém speciálu toho však zatím moc nevíme – zatím je jasné pouze to, že ho znovu bude pohánět přeplňovaný čtyřválec s objemem 1,6 l roztáčející všechna čtyři kola přes pětistupňovou sekvenční převodovku a mechanické diferenciály. Na další podrobnosti si musíme ještě počkat. A nevíme, jak vy, ale my už se nemůžeme dočkat, až ji uvidíme na plný plyn proletět po závodní trati!

Jak se těšíte na novou závodní Škoda Fabia Rally 2?
Těším se moc, bude to rozený vítěz
92,2 %
Fandím spíše jiným značkám
5 %
Motorsport mě vůbec nezajímá
2,8 %
Celkem hlasovalo 2016 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Škoda Motorsport
Načítám