Hlavní obsah

Škoda Fabia R5 vs. Fabia R5 evo – najdi 5 rozdílů!

Foto: Škoda Auto

Takhle hezky vedle sebe a zářivě bílé je jen tak neuvidíte. Tak toho využijte a dívejte se pozorně, ať je dokážete příště ve válečných barvách snadno rozeznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I závodní auta procházejí evolucí a vylepšení se dočkala i veleúspěšná Fabia R5. Její nová verze Fabia R5 evo se už začíná objevovat na domácích i mezinárodních rallye, tak si pojďme detailně představit rozdíly, podle kterých obě auta snadno poznáte. Tedy aspoň pokud budou stát v klidu na místě…

Článek

Na rychlostní zkoušce kolem vás závodní Fabia R5 evo rozjetá na plný plyn jen proletí a vnímat ji budete nejspíš jen jako rozmazanou šmouhu. Když ji ale pak uvidíte zaparkovanou v depu a budete mít čas si ji pečlivěji prohlédnout, najdete oproti minulé generaci více rozdílů než jen jiná přední světla. Zkusíme vám trochu napovědět, kam se dívat…

Ostřejší příď

Tady rozdíl mezi původní Fabií R5 a novou verzí evo pozná i amatér – evo převzalo ostřeji řezaná světla s LED světelným pásem z faceliftované Fabie společně s novou maskou. Obě tyto změny se pak promítly do jiného tvaru nárazníku.

Foto: Škoda Auto

Nová verze má na první pohled rozeznatelnou ostřejší příď

Karbon, víc karbonu!

Fabia R5 evo se oproti předchůdci dočkala pár karbonových prvků – zadního křídla, zpětných zrcátek a kapličky větrání na střeše (dříve byly leskle černé). Tady nejsou na parádu, ale skutečně šetří hmotnost… i když jen pár gramů.

Foto: Škoda Auto

Fabia R5 evo dává svůj karbon na odiv

Zezadu… je skoro nerozeznáte

Facelift se zádě sériové Fabie příliš nedotkl, a proto obě závodničky vypadají zezadu prakticky stejně. Ale jeden pozorovatelný rozdíl tu přece je – středová koncovka výfuku byla dříve přímá, nyní je mírně skloněná dolů.

Foto: Škoda Auto

Zezadu obě verze odliší jen ti nejpozornější experti

Nové brzdy

Kromě designu se verze Fabia R5 evo dočkala i technických změn a jednou z nich je výměna brzdičů – červené logo firmy Brembo tak vystřídalo bílé logo Alcon.

Foto: Škoda Auto

Brzdy od Bremba nahradil Alcon

Výplně dveří

Pokud by se vám poštěstilo vidět v depu Fabii R5 evo s otevřenými dveřmi, můžete si všimnout nových výplní dveří v černé barvě (dříve karbonový povrch) a na pravé straně, vedle látkového madla pro zavírání dveří, je umístěný bezpečnostní prvek z šedé pěny tlumící případný boční náraz.

Foto: Škoda Auto

Výplně dveří mají nově integrovanou opěrku lokte, na kapsy s držáky PET lahví se stále čeká...

Připomeňme ještě, že technické změny pod kapotou přinesly například pevnější karoserii, podvozek s delšími drahami odpružení, výkonnější motor, upravené zpřevodování a strmější řízení. Fabia R5 evo je zkrátka ještě ostřejší závodní zbraň než její předchůdkyně, která vyhrála skoro vše, co mohla. A soudě podle veleúspěšného prvního ostrého startu pojede také Fabia R5 evo dál na vítězné vlně…

Reklama

Související témata:
Načítám