Hlavní obsah

Jako stroj času – tato Honda S2000 nemá najeto ani 150 km!

Foto: bringatrailer.com

Honda S2000 jako kdyby právě vyjela z bran továrny? To není utopie, ale jednorožec, který je právě na prodej v USA

„Kéž by se tak dal ještě dneska koupit můj oblíbený sporťák z přelomu milénia jako nový…,“ říká si nejeden automobilový nadšenec. Ikonická sportovní auta mají různý osud – některým se poštěstí a zůstanou v jedné rodině třeba dekádu i dvě, některá za tu samou dobu vystřídají hned několik majitelů, a pár kusů se, ať chceme nebo ne, stane obětí tuningu.

Článek

V tom lepším případě pak některá skončí jako okruhové stavby, tak jako kdysi M3 E46 mého táty. Jenže pak se z ničeho nic objeví kus, který je úplně jako ze showroomu. Věřte, že i průměrný předváděcí vůz má najeto více než tato Honda S2000 – odometer, jak by řekli naši anglicky mluvící kolegové, tady totiž ukazuje pouhých 91 mil, což je v metrických jednotkách nějakých 145 kilometrů.

Zdá se to k nevíře, že? Výhodou tohoto konkrétního kusu je, že S2000 se vyráběla do roku 2009, přičemž tento kus je právě z onoho finálového ročníku výroby, takže je auto i poměrně mladé. Navíc mu díky tomu ještě pořád platí tovární záruka (!), a to až do dubna letošního roku. K prodeji ho na online aukci nabízí závodník IndyCar Graham Rahal, který si shodou okolností jednu S2000 koupil loni v listopadu. Napadá nás jen jediný důvod, proč hodlá vyměnit takto zachovalé auto za jetější – možná, že touha s autem jezdit je příliš velká, zatímco u takřka panensky zachovalého auta bylo vědomí stavu nedotknutelnosti či „uloženky“, chcete-li, už příliš silnou brzdou.

A jak byste čekali od auta s necelými 150 kilometry, je opravdu jako by zrovna včera opustilo brány suzucké fabriky. Lak je bez škrábanců, kůže v interiéru neošoupaná, obložení interiéru nejeví známky opotřebení vlivem UV záření... Prostě radost pohledět, opravdu jako okénko do minulosti. Podle aukční společnosti vše funguje jak má, včetně digitálního rychloměru a sklápěcí střechy. 2,2litrový atmosférický čtyřválec s omezovačem v 8 200 ot./ min. šlape jako hodinky a s radostí bude posílat svých 237 koní na zadní kola přes přesný manuální šestikvalt s krátkými drahami. Auto dokonce má i původní obutí Bridgestone Potenza vyrobené v roce 2008!

Raritní vůz se momentálně draží na internetové aukci společnosti Bring A Trailer, a přihodit si může v podstatě kdokoliv. Jen je třeba počítat s tím, že auto kromě mimořádného stavu bude mít i cenu jako nové sportovní auto – podle dostupných informací byla ještě před pěti dny cena 50 tisíc dolarů, teď ukazuje kolonka „Current bid“, nebo-li poslední nejvyšší nabídka, cenu 70 tisíc dolarů, tedy skoro 1,6 milionu korun. Cena je to dost vysoká i na poměry S2000, ale na druhou stranu jde dost možná o nejzachovalejší auto svého druhu na světě.

Připadá vám nabídka přehnaná, nebo je to vzhledem k vzácnosti a stavu auta adekvátní suma?
Je to sice dost, ale jednou to bude klasika. Mít ty peníze, jdu do toho!
79,9 %
Ne, nikdy bych nedal 1,6 milionu za deset let staré auto
20,1 %
Celkem hlasovalo 354 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám