Hlavní obsah

Honda v Ženevě představí stylový retro elektromobil

Foto: Honda

Prototyp nového elektromobilu, který bude ukázán na autosalonu v Ženevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Klidně se vsadíme, že letošní autosalon v Ženevě bude nabitý elektromobily všeho druhu i designu. Své želízko v ohni bude mít i automobilka Honda, která se zde rozhodla ukázat první podobu svého elektrického prototypu, jenž vychází z konceptu Honda Urban EV Concept.

Článek

I Honda se rozhodla, že budoucnost pro ni znamená hlavně elektromobilita. V té souvislosti představila strategii Electric Vision, což znamená, že značka má v plánu do roku 2025 prodávat dvě třetiny vozů v Evropě s elektrifikovaným pohonem. Celkem odvážný náhled do budoucnosti, ale vzhledem k tomu, že se podobným směrem ubírá většina značek, například také koncern VW, není asi nereálný. To jen my řidiči si budeme muset zvyknout na fakt, že klasickým agregátům na fosilní paliva prostě zvoní hrana. O to více bychom si jich měli užívat.

Dříve nebo později totiž budeme zavaleni elektromobilitou tak moc, že si ani nevzpomeneme, že nějaké spalovací motory kdy byly. Nicméně, pokud budou ty elektromobily vypadat alespoň tak, jak vypadá koncept představený Hondou, budeme si zvykat o něco lépe. Japonská automobilka se rozhodla, že co se designu týče, zůstane u konceptu představeném už před dvěma lety na autosalonu ve Frankfurtu. Koncept s názvem EV je založen na retro vzhledu, je ale decentní a svým způsobem i roztomilý. Do města přímo jako stvořený.

Koncept inspiroval model Civic a nechybí mu ani taková libůstka, jako sebevražedné dveře nebo hodně stylová kola. A nový prototyp na tom bude podobně. Honda vsadila na čisté linie a na rozměry městského hatchbacku. A udělala dobře, protože malá městská auta, tedy segment A mezi elektromobily velké zastoupení zatím nemají. Podle prvních informací přímo z Hondy by měla novinka zvládnout po městě ujet alespoň 200 kilometrů na jedno nabití, což pro běžného uživatele bohatě stačí. Stále jde ale jen o koncept, takže zatím není jasné, jaká bude konečná podoba, a hlavně jak bude fungovat technika auta. Vše se ale dozvíme už brzy, protože autosalon v Ženevě startuje ve čtvrtek 7. března 2019.

Doplnění - Honda E Prototype

Po pár dnech Honda ukázala i první fotografie připravovaného vozu. Ten se bude jmenovat E Prototype, má poháněnou zadní nápravu a na jediné nabití by měl ujet až 200 kilometrů. Na první pohled je úplně jasné, že je nový koncept přímým vývojovým nástupcem toho z roku 2017. Odpovídají tomu tvary a celková stavba, nicméně celý vůz působí daleko víc „připraveně“ pro sériovou produkci. Velmi hezky vypadá třeba jednoduchý interiér, v němž je na místě palubní desky prakticky jen velká stěna několika displejů. Ty prostřední zobrazují funkce infotainmentu a nejrůznější jízdní informace, dva boční potom slouží pro přenášení obrazu z bočních kamer, nahrazujících zpětná zrcátka. 

Reklama