Hlavní obsah

Ideální rodinné auto a přezouvání na letní – Týden v Garáži

Foto: Redakce Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módní SUV postupně vytlačují klasické automobilové druhy až na samotný pokraj vymření. Dokáží je však také skutečně plně nahradit v jejich funkci? Mohou se SUV stát plnohodnotnou náhradu velkoprostorovým MPV v roli rodinného auta?

Článek

Velkoprostorová rodinná auta, kterým se zkráceně říká MPV, jsou s námi již od roku 1984, kdy jejich rod založily společně Renault Espace v Evropě a Dodge Caravan v zámoří. Byla to skvělá auta nabízející spoustu životního prostoru i velmi početným rodinám, k tomu spoustu praktických nápadů a civilizované jízdní vlastnosti. Není divu, že se rychle stala hitem.

Foto: Renault

Renault Espace je na trhu již skoro čtyři dekády v pěti různých generacích. Bude ale ta současná také tou poslední...?

Jejich úspěch inspiroval mnoho dalších značek (kromě české Škody, což jí bylo svého času hodně vyčítáno), aby představily své vlastní MPV mnoha různých velikostí – Galaxy, Voyager, Scenic, Sharan. Ta jména se stala legendami, o nichž se na rodinných piknicích hodně vyprávělo. Všechny přežily dodnes, ale jejich čas se již krátí…

Nástup módy SUV jim totiž vzal vítr z plachet – zákazníci raději sáhnou po stylovějším a dobrodružněji laděném crossoveru, v němž nevypadají primárně jako zasloužilí rodičové. Jenže jsme zatím nepoznali takové SUV – i když třeba sedmimístný Kodiaq se hodně snaží – které by dokázalo nabídnout srovnatelný prostor a stejně promyšlenou praktičnost, jakou se chlubila MPV.

Proto jsme se vás zeptali, jaké je podle vás ideální rodinné auto? Možnost hlasovat najdete v anketě níže…

Ještě předtím si však pojďme připomenout ty nejlepší články uplynulého týdne: Doporučili jsme vám například, jak si správně nastavit zpětná zrcátka nebo počkat s přezouváním na letní pneumatiky (a také jsme vám přinesli výsledky velkého testu letních pneumatik v rozměru pro Škodu Octavia), podívali jsme se, čím jezdí záchranáři životů, a zjišťovali, jak náročnými testy prochází Škoda Fabia před svou květnovou premiérou. Tento týden jsme také otestovali plug-in hybridní Škodu Octavia iV – je to náhrada za diesely, která skutečně dokáže ušetřit peníze za benzin?

Ale zpět k bitvě MPV vs. SUV – i z vašeho pohledu se dobrému MPV nevyrovná ani to nejlepší SUV (a překvapivě ani dvoudveřový Mustang s osmiválcem). Proto pro vás máme dobrou zprávu, MPV nevymřou! Automobilky akorát adaptují svá dodávková auta a udělají je ještě civilizovanější, přesně jak to udělal VW se svým Caddy a jako to má v úmyslu Hyundai se svým modelem Staria.

Pokud jste majiteli obytného vozu, který jste si postavili vy sami, a rádi byste se o svůj příběh podělili s dalšími čtenáři Garáže, ozvěte se nám na redakční mail redakce@garaz.cz a nezapomeňte přiložit i fotografie vašeho bydlíku.

Jaké je podle vás ideální rodinné auto?
Velkoprostorové MPV
71,6 %
Větší SUV
17,9 %
Vmáčkneme se i do Fabie v kombíku
3,6 %
Ford Mustang V8
6,9 %
Celkem hlasovalo 20271 čtenářů.

Reklama

Načítám