Hlavní obsah

Honda pohřbívá NSX, na rozloučenou chystá ostřejší Type S

Foto: Acura

NSX druhé generace to má spočítané – šest let a šmitec

Když v roce 2016 Honda odhalovala novodobou NSX, patrně nečekala, že o necelých šest let později bude kdysi ikonickému sporťáku psát parte. Smuteční písní vozu na poslední cestu za Charónem je edice Type S, která nabídne malinko vyšperkovanější techniku než standard. Máte-li zájem, musíte si pospíšit, vznikne totiž jen 350 kusů a většina z nich zůstane v Americe.

Článek

Každý už to ví, už je to napsané na zdi (Garáže), že druhá generace Hondy (Acury) NSX nenaváže na kultovní úspěch veleslavné první generace, kterou jsme měli možnost potrápit po boku vrcholového Lexusu RC-F. Reinkarnace japonského supersportu totiž definitivně končí, takže si pusťte Schubertovu Ave Maria a přečtěte si, čím vším se rozlučková edice Type S může pochlubit.

Foto: Acura

Acura NSX přichází v edici Type S, kterou se zároveň loučí

Prvně jde o vizuální změny připomínající spíše drobný facelift, avšak nebavíme se pouze o kosmetice, jelikož aplikované úpravy pomáhají nejen aerodynamice, ale také chlazení. Nově nasazené kované disky v šedé nebo černé barvě poskytnou širší rozchod kol, zatímco karbonová střecha sníží těžiště automobilu. Uhlíkového vlákna není nikdy dost, proto jej najdete rovněž na prazích, klikách, krytech zpětných zrcátek a na zadním difuzoru, jenž generuje zvýšený přítlak.

Milovníci Batmana zbystřete, vyobrazený matně metalický šedý lak Gotham Gray bude dostupný v počtu pouhých 70 kusů z celkových 350, přičemž rovných 300 kusů zůstane pod logem Acura ve Spojených státech amerických. To znamená, že se jen 50 kusů NSX Type S oficiálně podívá na jiné světové trhy.

Foto: Acura

Type S vznikne v počtu 350 kusů, 300 z nich bude určeno výhradně pro severoamerický trh

Posílení se dočkala taktéž pohonná jednotka, kterou tvoří dvakrát přeplňovaný 3,5litrový šestiválec spárovaný se třemi elektromotory. Ano, NSX je hybrid a to je možná jeden z důvodů, proč o vůz nemá „nikdo“ zájem. Původně se model vyvíjel s vidlicovým desetiválcem, což by byla v dnešním podivném eko-elektrosvětě poněkud vzácnost.

Mluvili jsme též s naším kamarádem, vlastníkem dvou špičkových NSX první generace, který pronesl něco se smyslu: „Kdyby byla druhá generace s desetiválcem, tak do ní jdu, ale hybridní V6 nechci.“ No a tento postoj sdílí jistě vícero lidí…

Foto: Acura

Hybridní V6 řadě potenciálních zájemců prostě nevoní

Pojďme ale zpátky k motorizaci NSX Type S. Automobil standardně nabídne výkon 447 kW a 667 Nm točivého momentu, zatímco „esko“ přidává dalších 20 kW a 22 Nm navíc. Nejde jen o softwarový tuning, šestiválec vyhrál nová turbodmychadla s tlakem až 16,1 Psi otestovaná u závodního NSX GT3 EVO, nové vstřikovače s o čtvrtinu rychlejším průtokem paliva a také nové intercoolery (mezichladiče stlačeného vzduchu – když se vzduch stlačuje, zahřívá se, což pro motor není příliš vhodné).

Jenom tento upgrade vyhání samotný vidlicový šestiválec až na hodnoty 388 kW a 600 Nm, zbytek radosti pak zajišťuje už zmíněné trio elektrických motorů, které v případě Type S mohou o 10 % efektivněji čerpat energii z akumulátoru s navýšenou kapacitou o 20 %. Prodloužil se tedy i dojezd v čistě bezemisním režimu, ovšem výrobce neudává o kolik.

Foto: Acura

Type S je technologický vrchol. Type R nevznikne vůbec

Inženýři zamakali též na devítirychlostní samočinné převodovce, zrychlili její práci o 50 % a vyladili dynamické profily. Rovněž jízdní režimy se dočkaly upgradu, stejně tak i adaptivní tlumiče či přirozená zvuková kulisa vycházející z motoru. Exkluzivně pro Type S společnost Pirelli dodává přilnavější obutí P-Zero o rozměrech 245/35 ZR19 vpředu a 305/30 ZR20 vzadu.

Můžete si samozřejmě poroučet a zvolit za necelých 283 000 Kč odlehčující paket zahrnující karbon-keramické brzdy od Bremba (s černými, červenými, stříbrnými nebo oranžovými třmeny), karbonový kryt motoru a karbonový paket interiéru. Celý tenhle balíček vozidlo odlehčí o 26,2 kilogramu.

Foto: Acura

Příplatek skoro 283 tisíc korun vám ušetří 26,2 kilogramu na hmotnosti vozu

Tím to zajisté nekončí, třeba speciální barva vyjde na 130 000 Kč, kožené sedačky na 22 000 Kč, multimediální systém se satelitním rádiem na 11 000 Kč a tak dále…

Zrychlení, maximálka? Opět tajemstvím. Víme jen, že Type S zajede okruh Suzuka o dvě sekundy rychleji než současný modelový rok klasické NSX a tedy o čtyři sekundy svižněji než vůz z modelové řady 2018.

Foto: Acura

Acura NSX Type S je nejrychlejší NSX vůbec

Uvnitř se toho moc nezměnilo, přibyla stropnice z Alcantary, logo Type S na přihrádce spolujezdce, loga NSX na hlavových opěrkách a kontrastní prošívání. Pro samotný infosystém se skromnou 7palcovou obrazovkou ani pro digitální přístrojový štít se zatím žádné vylepšení patrně nechystá.

Objednávky už jsou otevřeny, takže pokud máte volných 3,7 milionu Kč, můžete si jednu ostřejší NSX zarezervovat. Budeme-li mluvit o ceně včetně odlehčovacího paketu, pak jsme takřka na čtyřech milionech.

Foto: Acura

Interiér Type S dostane jen drobné dekorace, ale nic revolučního (nejspíše)

A to je další kámen úrazu tohoto vozu. Znáte totiž nějakého boháče, co by utratil čtyři mega za novou Hondu? Takových osob jistě moc není, a když už se najdou, patrně raději investují podobné peníze do nějaké zachovalé první generace, jejíž cena poroste už jen nahoru. No a vysoká pořizovací cena je možná druhým důvodem, proč se globální prodeje druhé NSX podobají spíše mizérii než úspěchu, tedy pokud nepočítáme ještě takřka nulovou marketingovou propagaci.

Na závěr této éry jsme očekávali alespoň Type R, ovšem politika Hondy směřuje patrně jinudy, takže nám ani není moc líto, že dvojková NSX končí. Ale nad originálem z 90. let? Tak nad ním budeme slintat asi vždycky… A co vy? Preferujete oldschool, nebo hybridní modernu?

Koupili byste si novou hybridní Hondu NSX, nebo preferujete původní první generaci?
Volím moderní hybrid (NSX druhé generace)
25,8 %
Jsem pro klasickou klasiku (NSX první generace)
74,2 %
Celkem hlasovalo 520 čtenářů.

Reklama

Načítám