Hlavní obsah

Ekoterorismus v Česku? Aktivisté opět zastavili stavbu D11

Foto: Shutterstock

Tomu se už snad nedá říkat jinak než ekoterorismus. Spolek Děti Země zastavil tento týden pokračování výstavby dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem. Příliš kreativní v hledání důvodů tentokrát aktivisté ale nebyli.

Článek

Tak tohle bylo za tři minuty dvanáct. Doslova. V pondělí 23. července ve 23:57, tedy tři minuty před koncem lhůty podal spolek Děti Země další rozklad k výstavbě dálnice vedoucí z Hradce Králové do Předměřic nad Labem. Rozklad navíc z velké části okopírovali z toho loňského. Tohle už přestává být vtipné.

Spolek žádá přezkum všech 21 závazných stanovisek, přičemž u tří z nich navrhuje řadu upřesnění a doplnění. „Sepsání rozkladu na deset stran bylo jednoduché, protože jsme téměř opsali rozklad podaný před rokem, neboť druhé stavební povolení bylo téměř stejné, jako povolení vydané loni. A jelikož jsme se výsledku prvního rozkladu nedočkali, bylo samozřejmě logické, že rozklad podáme znovu. Musí být jasno, zda budou veřejné zájmy při výstavbě tohoto úseku dálnice řádně ochráněné,“ říká předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Předseda spolku Děti Země se ve svém vyjádření ohání veřejným zájmem, tím by ale měla být především co nejrychlejší dostavba dálnice směrem na Jaroměř, které je inkriminovaný úsek součástí. „Pro Hradec je dostavba D11 strategicky velmi důležitá, a proto město podporuje jakýkoliv posun ve výstavbě, který zcela jistě zlepší kvalitu života lidem v okolí,“ uvedl pro Garáž.cz tiskový mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář. Ostatně na twitterovém účtu města se v úterý objevil příspěvek, ve kterém si jeho pisatel do spolku nepřímo rýpnul poznámkou, že v některých případech by se vcelku hodil výpadek internetu.

Ředitelství silnic a dálnic získalo nepravomocné stavební povolení na úsek do Předměřic koncem června tohoto roku, v minulosti se vypořádali dohromady s devíti rozklady, které podaly dotčené obce i různé spolky. Všechny tyto rozklady byly staženy a teď zůstal jen jediný - ten od Dětí Země.

Podle tiskového mluvčího ministerstva dopravy Zdeňka Neusara se kvůi vzniklé situaci zahájení stavebních prací na dálnici D11 zpozdí o několik měsíců, kopnout do země by se ale snad mělo ještě letos: „ŘSD je v tuto chvíli připravené stavět a rádi bychom s tím začali co nejdříve,“ prozradil mluvčí a dodal, že praktiky spolku Děti Země bere ministerstvo jako obstrukční: „Ty jejich požadavky nemají reálně s ekologií nic společného. Veškeré původní připomínky byly vyřešeny a tento jejich poslední krok není nic jiného než účelová obstrukce,“ říká Zdeněk Neusar.

Směrem k ekologickému spolku Děti Země se tak nabízí klasická „pelíškovská“ otázka - Komu tím prospějete? Zdá se totiž, že aktivisté mají zřejmě jiné veřejné zájmy než ostatní spoluobčané. Vzpomeňme si na ně, až budeme popojíždět v nekonečné smradlavé koloně od Hradce směrem na Jaroměř…

Reklama

Načítám