Hlavní obsah

Divočina v Toyotě: Yarisem do Afriky za lvy a žirafami

Foto: Toyota Česká republika

Yarisem do nedaleké Afriky? V tom musí být nějaký chyták...

V dnešním cestopisném dokumentu se vydáme hybridní Toyotou Yaris na vyjížďku až do nedaleké Afriky, kde poznáme život lvů, žiraf, antilop, plameňáků a dalších tvorů obývajících černý kontinent. Přitom nebudeme muset jezdit ani nikam moc daleko a vlastně to samé můžete zažít i vy a koneckonců poměrně levně. Kam tedy dorazit?

Článek

Máloco se vyrovná osobní zkušenosti, což platí rovněž o poznávání moderních automobilů či života divokých zvířat, která běžně obývají africký kontinent. Asi jste pochopili, že celou dobu mluvíme o zoologické zahradě, konkrétně o té lokalizované ve Dvoře Králové nad Labem.

Foto: Toyota Česká republika

Na safari vlastním nebo půjčeným autem? To lze jedině ve Dvoře...

Domov mnoha rozličných tvorů má ve svém portfoliu také Africké safari Josefa Vágnera a Lví safari, přičemž obě atrakce lze absolvovat buď vlastním vozem, anebo výlet pojmout testovací formou a bezplatně vyzkoušet elektrifikovanou Toyotu Yaris, jež vám navíc ušetří pár korun na vstupném. Kdo se necítí ani na jedno, může využít hromadných komentovaných jízd v dopravních prostředcích zoologické zahrady.

Zabezpečená trasa dlouhá cirka 5,5 kilometru vám umožní naživo a mnohdy velmi zblízka spatřit africké sudokopytníky, šelmy nebo ptactvo. Ale jak to probíhá v praxi, co vše je potřeba, kolik akce celkově stojí a vyplatí se vyzkoušet novou „yarisku“ s hybridním pohonem? Vše jsme zjistili a tady jsou výsledky…

Foto: Toyota Česká republika

Toyota Yaris se v rámci projížděk půjčuje bezplatně, hradíte pouze vstupné

Afrika na dosah ruky

Auta se fyzicky nevyzvedávají u vstupu do zoo, nýbrž kousek vedle na recepci Safari kempu, kde předložíte svůj řidičský průkaz, vyplníte jednoduchý předávací protokol a personál vás posléze zaškolí ohledně správného provozování automobilu i bezpečnostních pravidel.

Pravidla safari vlastním autem

  • Nejvyšší rychlost 30 km/h
  • Netroubit
  • Nesahat na zvířata
  • Nevystupovat z vozu
  • Zvířata mají vždy přednost
  • Ve Lvím safari zavřít okna a zamknout dveře
  • Nepřevážet uvnitř vozu jiná zvířata (např. psa), pokud plánujete navštívit Lví safari
  • Fotografovat výhradně z automobilu

Novinkou v zahradě je také mobilní aplikace prozatím dostupná pouze pro platformu Android, která obsahuje audioprůvodce trasou – před výjezdem tedy doporučujeme spárovat mobil přes bluetooth s infosystémem vozu.

Foto: Toyota Česká republika

K řízení zapůjčeného vozu potřebujete platný řidičák, vyplnit protokol a projít velmi stručným školením ohledně ovládání auta a pravidel chování na safari

Trasa je rozdělena na několik bloků, v nichž se nachází různorodá zvířata, se kterými se můžete setkat mnohdy až na (centi)metry blízko. Koukněte tedy do stručné tabulky níže, ať víte, co očekávat:

Číslo blokuProstředí a fauna
1.Africké pláně, kde žijí surikaty, kudu, bůvolec a další
2.Africká savana se žirafami, zebrami nebo antilopami
3.Třetí část se jmenuje Sahel a je domovem osla somálského i přímorožce šavlorohého
4.Svah s listnatým lesem ukrývá nyalu nížinnou, která se ovšem v tomto prostředí umí dobře maskovat
5.Další blok hostí hravé psy hyenové
6.Vjíždíte do otevřené sekce, kde mohou zvířata přijít až k vašemu vozu. Začínáte u vodních ploch, takže uvidíte zejména vodní ptáky či buvoly
7.Vesměs to samé jako šestá sekce
8.Rozlehlé pláně s dřevěnými altánky poskytují úkryt pro watusi, zebry, impaly, antilopy, pakoně a další zvěř
9.Zde můžete narazit rovněž na pštrosy, ačkoli pozor na ně! Zejména samci umí být stejně nebezpeční. Aby ne, když dosahují délky až 270 cm a váží klidně 150 kg
10.Zabezpečený výběh lvů předvede řadě návštěvníků většinou jen spící (či odpočívající) společenské kočky, které bývají aktivní zejména po ránu nebo později odpoledne
11.Při cestě zpět narazíte opět na zebry či další sudokopytníky
Foto: Toyota Česká republika

Na projížďku půjčeným Yarisem máte vyhrazených 60 minut

Vyhrazená testovací hodina celkem bezpečně umožní poklidné projetí celé trasy a zbude i nějaký rezervní čas, který případně zužitkujete při čekání, než se mnohdy zvídavá zvířata přesunou z asfaltové cesty pryč. Automobil disponuje také automatickou klimatizací, proto se o teplotní komfort nemusíte nijak starat.

Ceny a časy

Podmínkou vjezdu do „drive“ safari je nákup běžné pěší vstupenky pro všechny pasažéry, poplatek za výlet ve voze s konvenčním pohonem vyjde na 350 Kč, zatímco s hybridem nebo elektromobilem zaplatíte 175 Kč. K tomu je tedy nutné přičíst 240 Kč za klasický vstup za dospělou osobu, respektive 200 Kč, pokud koupíte vstupenku on-line.

Foto: Toyota Česká republika

Ke zvýhodněné vstupence na jezdící safari potřebujete ještě klasické lístky do pěší části zoologické zahrady

Děti, studenti a starobní důchodci on-line zaplatí 160 Kč, na místě pak 190 Kč. Ceník královédvorské zoologické zahrady zahrnuje rovněž skupinové či sezonní vstupné, případně další slevy pro hendikepované osoby.

Dva dospělé tedy nejlevněji vyjde návštěva zoo spojená s nejvýše hodinovou vyjížďkou v Yarisu na 575 Kč, zatímco plnoleté duo se dvěma dětmi do 15 let včetně zaplatí nejméně o 320 Kč více. V období hlavní sezony (květen až září) se brány jezdící safari otevírají od 9:00 hodin, přičemž poslední vjezd je možný v 16:30 půjčeným Yarisem a v 17:15 vlastním vozem. Mimo hlavní sezonu je automobilové safari uzavřeno.

Samotné zapůjčení Toyoty kombinující zážehový motor a elektromotor je zdarma (vč. paliva), nutná je pouze rezervace, a to předem na e-mailu nebo po telefonu, respektive taktéž osobně přímo na recepci Safari kempu. Za ustájení vlastního vozu na přidružených parkovištích nic neplatíte, řidiči plug-in hybridů nebo elektromobilů mohou též využít pohostinnosti „čezácké“ nabíjecí stanice.

Motorizovaný výlet do královédvorské zoo spojený s testovačkou Yarisu je v Česku unikátem a dává možnost si ve vyhrazeném prostoru areálu vyzkoušet práci hybridního pohonu, aktivního zejména v nízkých rychlostech. Nečekejte tedy rally de zoo, nýbrž pohodovou rodinnou couračku doplněnou o výhledy na africkou faunu. Je to zase něco jiného, nového a zajímavého, tak proč to nezkusit…

Reklama

Načítám