Hlavní obsah

Palubní displej Škodovek bude upozorňovat na nebezpečí

Foto: Jakub Deml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda Auto do svých infotainmentů přidá funkci, která upozorní na jízdu v protisměru nebo na poruchu. Další funkce budou ještě letos následovat. Aplikace nazvaná Traffication má být dostupná pro modely Superb, Scala, Kamiq, Karoq a Kodiaq.

Článek

Automobily se stále častěji stávají mobilními telefony na kolech. Pořád ale platí, že výrobci automobilů jsou o jeden i více kroků za poskytovateli nejrůznějších softwarových řešení. Jako příklad může posloužit bezplatná navigace Waze, která obsahuje funkce, které často nezvládnou ani infotainmenty zvučných automobilek s příplatky v řádech vyšších desítek tisíc korun.

Propojování automobilů s ostatním světem, tedy s ostatními řidiči nebo automobily, je stále markantnější. Mladoboleslavská Škoda právě ohlásila, že do svého obchodu s aplikacemi přidala položku Traffication, vyvinutou společně s firmou Bosch, kterou si lze do poloviny letošního roku bezplatně stáhnout (poté si automobilka bude účtovat malý poplatek).

Princip je jednoduchý: na základě GPS dat auto vyhodnotí potenciálně nebezpečné situace a přímo na displeji infotainmentu zobrazí varování. Jedním z příkladů je vjetí do protisměru na dálničním vjezdu; aplikace dále upozorní na automobil, který má zapnutá výstražná světla a nachází se nedaleko vaší trasy. Pro funkci není nutné mít spuštěnou navigaci, v případě upozornění na stojící automobil je však podmínkou, aby obě auta měla nainstalovanou aplikaci Traffication.

„Příští rok plánujeme integraci aplikace v rámci systému C2X (Car2X), který komunikuje s okolní infrastrukturou a dalšími vozidly. Toto rozšíření umožní okamžitý příjem informací ze systému chytrých měst nebo upozornění od nedalekých zásahových vozidel,“ uvedl Michal Vondra, který je za tuto aplikaci v rámci automobilky zodpovědný.

Foto: Škoda Auto

Nová aplikace bude ve vozech Škoda upozorňovat na nebezpečné situace

Traffication je zatím dostupná pro 22 evropských zemí a modely Superb, Kodiaq a Karoq (systém Columbus), dále pro Kamiq a Scalu (Amundsen). Ve třetím čtvrtletí se pak připojí také model Fabia s infotainment systémem Amundsen a model Octavia (systémem Columbus). Ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku bude aplikace Traffication dostupná pro všechny dalších prodávané modely.

Reklama

Související témata:
Načítám