Hlavní obsah

O řidičský průkaz si půjde zažádat online. Už od června

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končí vám platnost řidičského průkazu? Pro zažádání o jeho výměnu od června nemusíte na úřad, nově totiž půjde celou záležitosti vyřídit online pomocí Portálu občana. Toto se ovšem týká pouze případů, kdy držitelům skončí platnost řidičského oprávnění během devadesáti a méně dnů.

Článek

V březnu letošního roku jsme vás informovali, že ministerstva dopravy v celé Evropské unii automaticky prodloužila platnost STK a řidičských průkazů. Důvodem byla tehdy vrcholící vlna koronaviru. S klesajícími počty nakažených se ovšem život v Česku vrací do normálu, což znamená i starosti s návštěvou stanic technické kontroly a úřadů pro nový řidičský průkaz.

Od června si ovšem nově půjde zažádat o obnovení řidičského průkazu online pomocí Portálu občana. Většina údajů už bude předem vyplněna, člověk jen vybere aktuální fotku a místo, kde si průkaz vyzvedne. Žádost online je ovšem zatím možná jenom v případě vypršení platnosti dokladu. Expresní výměna či vystavení nového průkazu z důvodu jeho ztráty se pořád musí řešit s příslušným úředníkem. Důvodem je uhrazení poplatku za vyřízení, i když podle slov ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) půjde brzy i toto zvládnout z domova.

V letošním roce má propadnout zhruba 300 tisíc řidičských průkazu. Zatímco řidiči mají možnost si zažádat o doklad online, začíná se diskutovat o tom, zda je samotný řidičský průkaz ještě nutný. Nabízí se totiž otázka, zda nestačí údaje o oprávnění k řízení nahrát do systému, což by si policie mohla ověřovat při kontrole občanského průkazu. Uvidíme tedy, zda se do online prostředí jednou nepřesune celý koncept řidičských průkazů.

Reklama

Související témata:
Žádost
Načítám