Hlavní obsah

Co jsme dnes našli na internetu? Díl 33. – Aznom Palladium

Foto: Aznom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brouzdat bezcílně po internetu, to je jako poznávat svět z pohodlí vyhřátého bytu a rozvalený v kancelářské židli. Můžete navštívit nádherná místa, seznámit se s úžasnými lidmi, poznat dosud nepoznané… Ale jindy, jindy narazíte jen na samé fake news, internetové diskutéry, porno nebo třeba hrozivou luxusní limuzínu Aznom Palladium. Vítejte v dalším díle našeho seriálu o nejošklivějších autech.

Článek

Boháči by nejspíš protestovali, ale ty nejdůležitější věci na světě si za peníze nekoupíte (nebo se tím my chudí můžeme alespoň utěšovat): Zdraví, štěstí, lásku… nebo třeba dobrý vkus. Názorně to ukazují okázale nevkusná sídla mnohých miliardářů, jejich nepřehlédnutelně nevhodné róby nebo strašidelně ohavná auta. Jakkoliv se tomu šikovní designéři automobilek snaží bránit, na individuální specifikace, soukromá vylepšení ani profesionální úpravce vliv nemají, proto vznikají příšernosti typu neónový Rolls-Royce, Lamborghini osázené křišťály nebo cokoliv od Mansory.

Nejnovějším přírůstkem do stáje odpudivých kočárů pro lidi, kteří neví co s penězi, je italská obluda Aznom Palladium, luxusní kříženec mezi SUV a limuzínou určený těm nejnáročnějším zákazníkům. Skutečně dělá čest svému jménu – vypadá majestátně jako palác na kolech a ani svými obřími rozměry (délka šest metrů, šířka přes dva metry a výška také dva metry) mu velikostně není příliš vzdálený. Jenže z pohledu designu je to hotové neštěstí…

Foto: Aznom

Decentní. Elegantní. Vkusné. Ne, nic z toho se o výtvoru Aznomu říci nedá

Alessandro Camorali z turínského Studia CAMAL možná původně navrhl krásné a elegantní tvary, ale pak mu hotové auto polknul hydraulický lis a vyjela z něj tahle nevzhledná krabice. Tupý čumák s radiátorem místo chladiče (navíc nevkusně podsvětlený LEDkami) a malýma prasečíma očkama světlometů, nudné plochy boků kontrastující s nešikovně vytaženými zadními blatníky, bachratá záď s divným prolisem vyplněným ještě divnějším šedým plastem (že neladí font značky a modelu, je už jen taková třešnička na dortu), to vše na obrovských 22palcových kolech, které však v obří mase kovu vypadají zoufale podměrečně. Celkové proporce navíc nedokáží zamaskovat původ vozu v plebejském pick-upu RAM.

Foto: Aznom

Proporce jsou poněkud nevyvážené. Jeden z mnoha problémů designu Aznomu

Vážně, neděláme si legraci – pod image exkluzivní limuzíny pro nejbohatší je docela obyčejný americký pracovní nástroj pro masy jménem RAM 1500. Firma Aznom má se zakázkovými úpravami tohoto pick-upu široké zkušenosti, proto se rozhodli udělat další krok a přišli s vlastní kreací: vylepšili podvozek, posílili brzdy, benzinový motor 5,7 V8 nadopovali dvěma turby na 700 koní a 950 Nm (to aby si poradil s 2,6 tuny živé váhy), kompletně přepracovali interiér v duchu nejvyššího luxusu (dekadentně doplněný lacinými páčkami, přepínači, budíky a infotainmentem RAM) a původní panely karoserie vyměnili za vlastní (podstatně ošklivější). A voilá, nová „hyper-limuzína“ je na světě.

Jediné, co tvůrcům slouží ke cti, je omezení produkce na limitovanou edici pouhých 10 kusů určených pro Střední východ, Rusko, Čínu a USA. Díky tomu ohavný Palladium na silnici jen tak nepotkáte – a díky tomu si Aznom (Zvláštní název, že? Odhadnete původ? Napovíme vám, firma pochází z města Monza) bude moci říct za svou kreaci astronomickou částku (jejich poslední upravený RAM stál přes pět milionů, takže tentokrát očekáváme zhruba dvojnásobek). Což je záruka toho, že se zákazníci, co mají víc peněz než rozumu, budou moci přetrhnout, aby jeden kousek mohli zaparkovat do garáže. Kéž by ho tam nechali shnít…

Reklama

Načítám