Hlavní obsah

Chevrolet oslaví už 85. narozeniny jména Suburban

Foto: Chevrolet

Před pár dny jste si mohli přečíst Petrův test staršího Chevroletu Suburban, v našich krajích poměrně málo vídaného SUV. Možná jste ale netušili, jak dlouhou tradici tohle jméno u americké automobilky má.

Článek

První Suburban uvedla automobilka Chevrolet na trh už v roce 1935. Bez jakéhokoliv přerušení jej navíc používá dodnes, a tak se může pyšnit tím, že jde o nejdéle používaný název v automobilovém průmyslu.

„Svět se sice neustále mění, ale Suburban dnes dokáže splnit představy svých majitelů, a to stejně jako v roce 1935. Suburban vytvořil sportovní užitkové auto a nabídl bezprecedentní kombinaci pohodlí pasažérů a velkého zavazadlového prostoru,“ říká Paul Edwards, viceprezident přes marketing. A má být nač pyšný.

Foto: Chevrolet

Nejstarší Chevrolet Suburban vypadá dnes poněkud archaicky

Původní Suburban z roku 1935 nabídl místo osmi pasažérům a zavazadlový prostor neuvěřitelných 3 259 litrů, když jste vyndali třetí řadu sedadel. Se svou koncepcí byl na trhu jediný, tudíž bez konkurence. Až po dvou letech mu přibylo dvojče od značky GMC. Pod kapotou tehdy bublal řadový šestiválec o objemu 3,4 litru s výkonem 60 koní. Ostatně s šestiválci si vystačily první tři generace modelu. Ve čtvrté z roku 1955 se poprvé objevil vidlicový osmiválec a vybírat jste mohli mezi objemy 4,3 (145 koní) a 4,6 litru (155 koní). Od páté generace (1960) sdílel Suburban platformu s pick-upy C/K.

Foto: Chevrolet

Vývoj šel ovšem nezadržitelně vpřed

V současnosti je na trhu jedenáctá generace, která se představila v roce 2015. Modelový rok 2020 nabízí místo devítičlenné posádce a zavazadla můžete ztratit v kufru o objemu až 3 446 litrů (když vyjmete druhou i třetí řadu sedadel). Vidlicový osmiválec o objemu 6,2 litrů dosahuje výkonu 420 koní.

Foto: Chevrolet

Kolik roztleskávaček chcete svézt domů? Správná odpověď zní: Všechny!

„Jméno Suburban bylo v historii použito pro různá auta hned několika automobilkami,“ říká Leslie Kendall, kurátor Petersonova automobilového muzea a dodává: „Ale Chevrolet Suburban, předchůdce moderních SUV, ustál test času. Sloužil dobře při rodinných výletech, zajišťoval natáčení a s oblibou jej používají i bezpečnostní a záchranné složky. Za posledních 85 let byl všude kolem a stal se součástí Ameriky."

Aby byla oslava se vším všudy, uvede koncern GM příští rok novou generaci Suburbanu a jeho sourozenců – GMC Yukon a Cadillac Escalade. V kulatém roce a s kulatinami na krku tak oslavenec zase omládne.

Reklama

Načítám