Hlavní obsah

Chcete Koenigsegg hluboko pod cenou? Budete mít příležitost

Foto: Bonhams

Koenigsegg One:1, který bude vydražen za velmi zvláštní cenu

Před pár dny jsme psali o zabavených autech vlivného politika z Rovníkové Guineje, mezi kterými je Koenigsegg One:1. Ukázalo se ale, že odhadci z aukčního domu se buď hodně spletli, nebo přes něj chtějí vyprat peníze, protože jeho cenu nasadili směšně nízko. To si alespoň myslí zástupci automobilky.

Článek

Ta zabavená sbírka aut byla dechberoucí, ale ukázalo se, že mnohem zajímavější budou ceny, za které je aukční dům Bonhams nabídne k prodeji. Než se k tomu dostaneme, připomínáme, že podle dostupných informací půjdou všechny vydražené peníze na podporu několika různých charitativních a státních projektů právě na Rovníkové Guineji. Ale vypadá to, že v tom bude zakopaný pes.

Zástupci automobilky Koenigsegg totiž zjistili, že vyvolávací cena za One:1 je nepochopitelně nízká. Bonhams tvrdí, že očekávaná suma, za kterou má být tento hypersport vydražen, se bude pohybovat mezi 1,8 a 2,3 milionu dolarů. Vypadá to jako hodně, ale automobilka je zděšená a nechápe, co je to za směšnou částku. Dokonce kvůli tomu zveřejnila několik zajímavých informací. Zástupci Koenigseggu aukční síň samozřejmě kontaktovali a snažili se jí vysvětlit, že vyvolávací cena je vskutku směšná, protože auto má několikrát vyšší hodnotu. Upozornili ji v té souvislosti, že One:1 zbytečně, a hlavně zcela neopodstatněně prodávají pod cenou.

Do Bonhams také poslali svůj odhad ceny auta a navrhli aukčnímu domu, aby zveřejněnou částku přehodnotil. Nechtějí prý jen stát a dívat se, jak jejich mistrovské dílo, které bylo vyrobeno jen v počtu šesti kusů, někdo prodává za naprosto neadekvátní sumu. Obzvlášť, když má být ve hře výdělek na dobrou věc. Jenomže z aukčního domu nepřišla žádná odpověď. Nikdo nereagoval jak na osobní dopis, tak na několik veřejných prohlášení.

Podle automobilky jde takřka o protiprávní jednání, které jen ukazuje, jak netransparentní je trh v rámci aukcí s takto drahými exkluzivitami. Taková dražba je prý nespravedlivá k prodávajícímu, který čeká co možná nejvyšší sumu, tím spíše v tomto případě. Právě tak prý fungují standardní aukce, jen tato je jiná. Což vede automobilku k zamyšlení, zda za tím vězí něco víc, nebo jde jen o hloupý lapsus. Pokud jde o chybu, není zcela jasné, proč ji někdo neopraví – vždyť jdou peníze na dobrou věc.

Celé je to hodně zvláštní, obzvlášť s vědomím toho, že jeden Koenigsegg One:1 se v roce 2016 prodal za 5 milionů dolarů a další dokonce za 7,3 milionu dolarů. I kdyby byl tedy zabavený model prodán za nejvyšší odhadnutou sumu, bude směšně levný.

Reklama

Načítám