Hlavní obsah

O Ayrtonu Sennovi, o životní vášni a splněných snech

Foto: F1

Za každým úspěšným člověkem je silný příběh o velké vášni a pronásledování životního snu, o spoustě obětování a odříkání, ale také o spoustě radosti a naplnění, když to do sebe všechno zapadne.

Článek

Dlouhé cesty autem si můžete krátit různými způsoby – sledováním krajiny, poslechem hudby, hraním slovních her nebo třeba hádkami – ale já nejraději poslouchám mluvené slovo, které dokáže vtáhnout, a kilometry pod koly ubíhají hned rychleji. Rád poslouchám rozhlasové hry nebo audioknihy, ale nejčastěji automobilové podcasty. Těch se samozřejmě poslední dobou objevila strašná spousta, protože je mnohdy mají i lidé, kteří světu nemají moc co říci. Ale najde se pár opravdu skvělých a mezi nimi ční pořad Chrise Harrise pod hlavičkou Collecting Cars.

Foto: BBC Top Gear

Chris Harris je známý nejen svým uměním za volantem, ale především svou totální láskou k autům

„Opičáka“ Harrise většině z vás jistě nemusím představovat, tak jen pro jistotu připomenu, že je to současný moderátor televizního Top Gearu, velmi zkušený motoristický novinář, ale především naprostý blázen do aut a všeho kolem nich. A proto si jako hosty zve podobně naladěné osobnosti – byl u něj například Gordon Murray, Jenson Button, Jost Capito, Andreas Preuninger a mnoho dalších – takže jejich rozhovory a příběhy je skutečná radost poslouchat.

Foto: Subaru WRT

Nicky Grist měl jako bývalý spolujezdec Colina McRae hodně šťavnatých historek k vyprávění…

Hostem nejnovějšího dílu je Manish Padney, jehož jméno nejspíš neznáte, ale právě on byl hlavním tvůrcem ikonického dokumentu o Sennovi, filmu tak hlubokého a oduševnělého, jak byl Ayrton sám. Samozřejmě byste čekali, že za takovým filmovým šlágrem stojí velké studio s obrovským rozpočtem, které snadno získalo práva a přístup ke všemu, ale není to tak.

Motorem vzniku filmu byl právě tento docela obyčejný nadšenec do Formule 1, který už v dětství propadl kouzlu osobnosti Ayrtona Senny. Od té doby se stal jeho velkým fanouškem a natočit o něm film bylo splněním jeho životního snu – snu, kvůli kterému neváhal hodit za hlavu kariéru lékaře. Svým zápalem pro věc dokázal jako jediný přesvědčit rodinu Sennových, aby mu umožnila film natočit (přestože každý roky desítky podobných návrhů odmítala), a Bernieho Ecclestona, který mu jako jedinému poskytl přístup do svého osobního archivu.

Foto: F1

Senna si získal srdce fanoušků především svou vášní pro závodění

Výsledkem je nejen fantastický snímek oceněný hned dvě cenami BAFTA (což je neskutečný úspěch pro dokument o automobilovém závodění), ale také neopakovatelné osobní zážitky – Padney si potřásl rukou s Miltonem da Silvou, Ayrtonovým otcem, spřátelil se s Viviane, Ayrtonovou sestrou, a získal důvěru samotného Bernieho, kterému nepadne do oka jen tak někdo. Klíčem k tomu bylo jeho znalosti, nadšení a oddanost svému snu.

Foto: Jiva Maya

Manish Padney se díky dokumentu o Sennovi seznámil i se samotným Bernie Ecclestonem

A když si přečtete jakýkoliv příběh úspěšného člověka, najdete v něm totéž – životní vášeň, pro kterou by udělali cokoliv. Niki Lauda se rozhádal s rodinou, aby mohl závodit ve Formuli 1, Horacio Pagani odletěl z Argentiny do Itálie a stanoval před továrnou Lamborghini, dokud ho nepřijali jako zaměstnance, Jamese Maye vyhodili hned z několika magazínů, než se stal světově proslulým moderátorem Top Gearu a Grand Touru. Mít sen a jít za ním, věřit si a risknout to, ať se stane, co se stane – to všechny tyhle příběhy spojuje.

Foto: Pagani

Horacio Pagani kvůli šanci, aby mohl pracovat pro Lamborghini, udělal naprosto vše, co mohl

A je to taky přesně to, co většina lidí nedokáže: Sebrat odvahu a skočit do toho po hlavě. Spíš si řekneme, že je to šance jedna k milionu a že to stejně nevyjde. Z opatrnosti a strachu zabijeme své sny dřív, než je vůbec zkusíme naplnit. To je obrovská škoda, protože tím přicházíme nejen o sny, které jsou palivem našich životů, ale taky o spoustu zkušeností ze samotné cesty – protože dokonce i selhání není ničím jiným než zkušeností, která nás posouvá dál. A hlavně nikdy si pak nebudeme vyčítat, že jsme vysrabili a ani to nezkusili…

Takže pokud v hlavě nosíte nějakou zajímavou obchodní myšlenku, pokud máte nějakou životní touhu, pokud v srdci nosíte velký sen, věřte si a jděte za ním. Aspoň zkuste něco pro jeho splnění udělat, zabojujte o něj, místo abyste to ještě před bitvou vzdali. Dejte sami sobě šanci, určitě nakonec nebudete litovat, ať to dopadne jakkoliv.

A rozhodně si najděte čas na poslech podcastu s Manishem Pandeyem a pak mrkněte na jeho nový osmidílný dokumentu Lucky! o neuvěřitelném Berniem Ecclestonovi a o tom, jak budoval fascinující svět Formule 1. To bude další úžasná podívaná.

Reklama

Načítám