Hlavní obsah

Automobilové klíčky možná brzy nahradí mobilní telefon

Foto: Hyundai

Digitální klíč v mobilním telefonu může brzy nahradit klasické klíčky k autu. Je to ale krok vpřed?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Mobilní telefony se pomalu, ale jistě stávají středobodem našich životů. Budí nás, usnadňují komunikaci, přinášejí zábavu, nabízejí spoustu informací na dosah ruky, a dokonce s nimi už můžeme v obchodech platit jako s klasickou platební kartou. Postupně integrují další a další funkce a brzy možná nahradí i klasické klíče k autu.

Článek

Ony ty klíče vlastně už dávno nejsou pravými klíči – jsou to větší nebo menší krabičky s pár tlačítky a vysílačem. Jsou skvělé, když se chcete v hospodě kamarádům pochlubit (pokud máte čím), ale jinak je to zbytná věc, která jen tlačí v kapse (většinou ji při odemykání a zamykání auta už ani nemusíte vyndávat) a překáží v autě (když ji vyndáte z kapsy, aby vás netlačila, není ji často kam pohodlně odložit). Co takhle se jí zbavit?

Foto: Shutterstock

Vážně s sebou chcete pořád tahat tuhle jednoúčelovou krabičku, která jen překáží?

Jednu takovou velkou věc totiž v kapse už nosíme – mobilní telefon. Dnešní chytrá zařízení už umí spoustu věcí a integrace klíče k autu se přímo nabízí. Nakonec váš mobil je s autem propojený čím dál víc. Hned po nastartování se automaticky spojí přes Bluetooth pro pohodlnější telefonování a poslouchání hudby, za jízdy ho můžete bezdrátově nabíjet nebo po připojení kabelem můžete přes rozhraní Android Auto nebo Apple CarPlay využívat své oblíbené aplikace.

Foto: Škoda Auto

Na dálku se přes mobil můžete připojit i k obyčejné škodovce

Připojení aut k internetu navíc kromě zásobování infotainmentu nejaktuálnějšími daty (dopravní info pro navigaci, ceny benzinu, parkovací místa, streamování hudby atd.) umožnilo také vzdálený přístup, který se realizuje právě prostřednictvím mobilní aplikace. Snadno si tak z pohodlí domova zjistíte, kolik vám zbývá paliva, jestli jste nezapomněli zamknout dveře (dnes už je můžete i na dálku odemykat a zamykat) nebo kde jste přesně zaparkovali, na dálku si můžete pustit přídavné topení nebo poslat naplánovanou cestovní trasu do navigace. Možností je nespočet a s každým dnem rostou.

Foto: BMW

BMW naučilo klíček k autu nové triky, ale pořád jich nebylo dost, aby ospravedlnily časté nabíjení a vysokou cenu opravy v případě rozbití

O něco podobného se již snažilo BMW se svým chytrým klíčem – měl displej, který zobrazoval informace o voze, dokonce jste s jeho pomocí mohli auto také nastartovat a vyjet s ním z těsného parkovacího prostoru, abyste pohodlně nastoupili. Ale není ten klíč vlastně zbytečný, když máte telefon s daleko širšími možnostmi použití?

Automobilový průmysl tak přichystal další novinku – klíč k autu integrovaný v mobilní aplikaci. Použití je jednoduché: prostě jen přijdete k autu, které na vzdálenost pár metrů (zhruba deset) „vycítí“ (přes spojení Bluetooth Low Energy) telefon s nainstalovanou aplikací s klíčem a při stisknutí kliky se odemkne. Právě takhle funguje celý systém u Tesly Model 3, kde byla tato inovace poprvé zavedena plošně.

Foto: Tesla

K odemknutí Tesly Model 3 vám stačí aplikace v mobilu

Výhody jsou zjevné – máte o jednu zbytečnou věc po kapsách méně. Klíč od auta můžete navíc snadno ztratit (nebo rozbít) a jeho náhrada je dost drahá. Klesne taky riziko krádeže pomocí zesilovače signálu klíče, které jsou dnes tak rozšířené a zatím se jim nedaří zcela zabránit (jeden chytrý člověk z ČR už ale obranu našel!). Počet uživatelů vašeho auta je navíc striktně omezen počtem fyzických klíčů, a když chcete někomu poskytnout přístup k vozu, musíte mu osobně klíč předat, což ve větších rodinách (nebo firmách) může vytvářet komplikované logistické problémy. Takhle by stačilo poskytnout někomu klíč přes aplikaci na dálku. Snadné!

Bezpečnostní rizika jsou ale zatím vysoká – klíč v telefonu lze totiž ukrást nejen fyzicky i s telefonem, ale také digitálně hackerským online útokem na zařízení. Pak je tu nejistota 100% kompatibility při různých updatech nebo komplikace při vybití baterie telefonu (Tesla to řeší záložní čipovou kartou). Životnost klíčku je navíc mnohem delší, než telefonů a mobilních aplikací, takže je otázka, jak byste dnešní auto s klíčem v mobilním telefonu odemykali třeba za dvacet let…

Foto: Hyundai

Přežije klasický klíček, nebo ho nahradí aplikace v mobilu? To ukáží nejbližší roky

Tradiční automobilky proto zatím spíše váhají a novou technologii podrobují zkoumání a náročným testům. Prémioví výrobci už tuto alternativu nicméně umožňují a Hyundai ji teď zavede u svého modelu Sonata… kdo bude další? Bude z toho lavina implementací napříč autoprůmyslem, nebo půjde jen o slepou cestu vývoje? Rozhodující bude, zda výhody klíčku od auta v mobilním telefonu převáží nad riziky s tím spojenými. A zatím nám přijde, že spíš ne…

Co si o tom myslíte vy? Vyhovuje vám mít jistotu autoklíčku v kapse, nebo byste raději využili výhody klíče v mobilu?

Chtěli byste mít klíče od auta v mobilním telefonu?
ANO, jsem fanda moderních technologií a má to pro mě řadu výhod
41,7 %
NE, na klíčku od auta už není co vylepšovat
58,3 %
Celkem hlasovalo 259 čtenářů.

Reklama

Související témata: