Hlavní obsah

Auta jsou pro nás důležitější než kdy dřív, potvrdila studie

Foto: Škoda Auto

Vlastnění auta se v roce 2020 ukázalo být důležitějším než kdy dřív

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidstvo si až do letošního jara žilo, dá se říct, nad poměry. Aktuální situace ve světě nám ovšem ukázala, že nic není stoprocentně jisté a že nic netrvá věčně. Momentální stav je diametrálně odlišný od toho, na co jsme byli zvyklí, a bude patrně trvat ještě nějaký ten pátek, než se k normálu opět vrátíme. Podle mnohých se potom některé záležitosti z běžného života k normálu dokonce vrátit nemají.

Článek

Jak se ale říká, všechno špatné je ale k něčemu dobré – tedy mělo by. Odborníci se často shodují, že pozastavení ekonomiky v důsledku pandemie koronaviru má příznivý vliv zejména na podnebí, potažmo i přírodu jako takovou. Prakticky po celém světě se snížily emise skleníkových plynů a zlepšila se kvalita vzduchu. Připomněli jsme si, jak důležité je naše zdraví a naši nejbližší. A v neposlední řadě jsme si také připomněli, jak důležitou roli v našem životě hrají auta.

Foto: Shutterstock / Krasula

Ačkoliv je momentálně oproti „normálu“ o poznání menší provoz, pouto mezi motoristy a jejich auty se upevnilo

Automobil je už celé desítky let vnímán jako symbol svobody, protože když do něj usedneme, ono nás „poslouchá“ a na základě toho nás doveze tam, kam chceme. Momentálně však poskytuje také pravděpodobně tu nejbezpečnější formu dopravy. Ať už máte na aktuální situaci jakýkoliv názor, patrně se shodneme na tom, že při dopravě autem člověk přinejmenším nemusí řešit, zda dodržuje rozestupy apod. Zároveň může přivézt nejdůležitější potraviny nebo prostředky svým nejbližším, a to v teple a pohodlí. Vlastnění auta najednou získalo úplně nový rozměr.

Shodou okolností se nad tímto tématem zamysleli také v Británii – agentura RAC, která je do značné míry podobná našemu Sdružení automobilového průmyslu, provedla průzkum závislosti motoristů na svých autech, ve kterém zjistila, že 57 procent respondentů přiznalo, že si momentálně více váží svého auta, než tomu bylo v roce 2019. Kupodivu velmi podobně odpovídali také rezidenti hlavního města Londýna.

Přestože řada lidí teď pracuje z domova, tak 64 procent dotázaných předpokládá, že v budoucnosti bude auto i nadále využívat k přepravě do práce. 68 procent respondentů pak (nepřekvapivě) uvedlo, že auto je pro ně i nadále téměř nezbytné pro nakoupení potravin a dalších základních surovin důležitých pro chod domácnosti

Foto: Shutterstock / supergenijalac

Auto je teď pro nás něčím mnohem víc než jen symbolem svobody nebo společenského postavení

Zajímavě situaci shrnul mluvčí společnosti RAC Rod Dennis: „I přes znatelně menší provoz na silnicích pandemie upevnila pouto mezi motoristy a jejich auty – částečně i proto, že hromadná doprava je teď pro cestování o poznání méně atraktivní. Motoristé teď více vnímají důležitost samotného vlastnění auta, ať už je to kvůli nakupování nebo návštěvě nejbližší rodiny a přátel. To vše potvrzuje, jak důležitou roli auto v roce 2020 hraje.“

Jedno je jisté – situace se zřejmě (byť velmi pomalu) lepší a je třeba ji nějakým způsobem ustát. Pro nás motoristy je dobrou zprávou, že auto už není pouze symbol svobody, společenského postavení nebo „věc, která dělá radost“. A vůbec nehraje roli, zda vlastníte auto za 50 tisíc nebo něco dražšího – je to zkrátka parťák k nezaplacení. A mimo to pomáhá chránit zdraví naše i našeho okolí.

Reklama

Související témata:
Pandemie
Hromadná doprava
Načítám